Το ισλαμιστικό κόμμα της Τυνησίας, Ενάχντα, αποδέχθηκε την ήττα του στις χθεσινές βουλευτικές εκλογές και συνεχάρη τον αντίπαλό του, το κοσμικό κόμμα Νιντάα Τουνές, το οποίο κέρδισε τις περισσότερες έδρες στο κοινοβούλιο, δήλωσε σήμερα ανώτερος αξιωματούχος του κόμματος.

«Δεχόμαστε το αποτέλεσμα αυτό και συγχαίρουμε τον νικητή», δήλωσε ο Λόφτι Ζίτουν.

Ο ίδιος επανέλαβε την έκκλησή του να σχηματιστεί κυβέρνηση συνασπισμού στην οποία θα συμμετέχει και το Ενάχντα, κάτι που θα είναι προς όφελος της Τυνησίας, σύμφωνα με τον Ζίτουν.

Λίγο νωρίτερα ο εκπρόσωπος του Ενάχντα ο Ζιέντ Λάαντχαρι είχε επισημάνει: «Διαθέτουμε εκτιμήσεις που δεν είναι ακόμη τελικές. (Το Νιντάα Τουνές) προηγείται με 12 έδρες πάνω-κάτω. Αναμένουμε να έχουμε περίπου 70 έδρες και εκείνοι περίπου 80», από τις συνολικά 217.

Ο Λαάντχαρι διευκρίνισε ότι τα στοιχεία αυτά βασίζονται στα δεδομένα των παρατηρητών του Ενάχντα που ήταν παρόντες στην καταμέτρηση των ψήφων.

Το Νιντάα Τουνές είναι ένα ετερόκλιτο κόμμα, στο οποίο συμμετέχουν προσωπικότητες της αριστεράς και της κεντροδεξιάς, καθώς και πρώην στελέχη του καθεστώτος του πρώην προέδρου της Τυνησίας Ζιν ελ Αμπιντίν Μπεν Άλι, ο οποίος ανετράπη από την εξέγερση του 2011.

Στην επίσημη σελίδα του στο Facebook το κόμμα αναφέρει ήδη από το πρωί «Κερδίσαμε, ζήτω η Τυνησία!», ενώ χθες ο ηγέτης του, ο Μπέτζι Κάιντ Εσέμπσι 87 ετών, είχε δηλώσει ότι διαθέτει «θετικές ενδείξεις» σύμφωνα με τις οποίες το κόμμα του «βρίσκεται πρώτο».

Ο βετεράνος αυτός της πολιτικής ζωής της Τυνησίας, που έχει συμμετάσχει στις κυβερνήσεις τόσο του Χαμπίμπ Μπουργκίμπα όσο και του Μπεν Άλι, είναι επίσης το φαβορί για τις προεδρικές εκλογές που θα διεξαχθούν στις 23 Νοεμβρίου.

Το Νιντάα Τουνές διεξήγαγε μια σκληρή προεκλογική εκστρατεία ενάντια στο Ενάχντα, το οποίο κατηγόρησε κυρίως για σκοταδισμό και χαλαρότητα απέναντι στους τζιχαντιστές.

Το 2013 ήταν μια χρονιά που σηματοδοτήθηκε από την άνοδο των τζιχαντιστών ομάδων στην Τυνησία, κατά την οποία δύο αντίπαλοι του Ενάχντα δολοφονήθηκαν, ενώ ακολούθησε και μια μεγάλη πολιτική κρίση. Τελικά, έπειτα από μακρές διαπραγματεύσεις, οι ισλαμιστές εγκατέλειψαν την εξουσία, υιοθετήθηκε νέο σύνταγμα και προγραμματίστηκαν εκλογές για τα τέλη του 2014.

Η συμμετοχή στις χθεσινές βουλευτικές εκλογές έφτασε περίπου το 61,8%, σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία, δηλαδή περίπου 3,1 εκατομμύρια ψηφοφόροι. Ο αριθμός αυτός σημειώνει μεγάλη πτώση σε σχέση με τις εκλογές του 2011, όποτε στις κάλπες προσήλθαν 4,3 εκατομμύρια Τυνήσιοι.