Η οικογένεια του Αμπντελραχμάν Σαλοντί, του Παλαιστινίου που σκότωσε δύο ανθρώπους σε μία επίθεση την Τετάρτη στην Ιερουσαλήμ, αποδέχθηκε τελικά απόψε τους όρους που επέβαλε το Ισραήλ για τον ενταφιασμό του, δήλωσαν ένας παλαιστίνιος αξιωματούχος και η ισραηλινή αστυνομία.

Ο Παλαιστίνιος, ηλικίας 21 ετών, σκοτώθηκε την Τετάρτη από την ισραηλινή αστυνομία και η ιατροδικαστική υπηρεσία κρατούσε τη σορό του από τότε.

Η ισραηλινή δικαιοσύνη αποφάσισε πως η σορός θα παραδοθεί απόψε στην πόρτα του κοιμητηρίου για μια γρήγορη κηδεία στη μέση της νύχτας, παρουσία ενός περιορισμένου αριθμού ανθρώπων ο κατάλογος με τα ονόματα των οποίων θα υποβληθεί προηγουμένως στην αστυνομία.

Αρχικά η οικογένεια είχε αρνηθεί αυτούς τους όρους, στη συνέχεια όμως ανακάλεσε την απόφασή της.

Ο Τζάουαντ Σιγιάμ, που διευθύνει το κέντρο πληροφοριών Ουάντι Χίλουεχ, δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο πως «η οικογένεια Σαλοντί κατέληξε να δεχθεί τους όρους που έθεσαν οι Ισραηλινοί επειδή απειλούσαν ότι θα θάψουν οι ίδιοι τον Αμπντελραχμάν Σαλοντί».

Επίσης, προσέθεσε ο παλαιστίνιος αξιωματούχος, «οι Ισραηλινοί δέχθηκαν να παρευρεθούν στην ταφή 70 άνθρωποι και όχι 20 όπως είχε προβλεφθεί προηγουμένως».

Λίγο νωρίτερα, ο πατέρας του Αμπντελραχμάν Σαλοντί είχε δηλώσει στο Γαλλικό Πρακτορείο πως ήθελε η ταφή να γίνει σύμφωνα με το μουσουλμανικό τελετουργικό, επιμένοντας πως ήθελε «να κάνει τον θρησκευτικό καθαρισμό του σώματος, να το τυλίξει σε λευκό σάβανο και να διευθύνει την προσευχή για τον νεκρό στο τέμενος Αλ-Άκσα», τον τρίτο ιερό τόπο του ισλάμ, που βρίσκεται στην πλατεία των Τεμενών στην Ιερουσαλήμ.

Η ισραηλινή αστυνομία επιβεβαίωσε πως η κηδεία θα γίνει στις 23:00 τοπική ώρα (και ώρα Ελλάδας), επιμένοντας ωστόσο ότι μόνο 20 άνθρωποι μπορούν να παρακολουθήσουν την τελετή.

Μία «συμβολική κηδεία» πραγματοποιήθηκε ήδη προηγουμένως και κατέληξε σε βίαιες συγκρούσεις ανάμεσα σε Παλαιστινίους και ισραηλινούς αστυνομικούς στην παλαιστινιακή συνοικία Σιλουάν, στην ανατολική Ιερουσαλήμ.

Παράλληλα, η γυναίκα η οποία είχε τραυματιστεί όταν το αυτοκίνητο του 21χρονου έπεσε επάνω της στη στάση τραμ στην Ιερουσαλήμ, υπέκυψε σήμερα στα τραύματά της, ανεβάζοντας τον απολογισμό των νεκρών σε δύο ανθρώπους, όπως ανέφερε η αστυνομία.

Η εκπρόσωπος της αστυνομίας Λούμπα Σάμρι δήλωσε πως μία 22χρονη τουρίστρια από τον Ισημερινό υπέκυψε στα τραύματά της που προκλήθηκαν όταν ένας παλαιστίνιος οδηγός οδήγησε ένα αυτοκίνητο πάνω στη στάση την Τετάρτη.

Ένα μωρό τριών μηνών, που είχε την υπηκοότητα των ΗΠΑ, σκοτώθηκε επίσης.
Άλλοι επτά άνθρωποι τραυματίστηκαν κατά το περιστατικό.

Η γενέτειρα του Σαμούντι, η γειτονιά Σιλουάν της Ανατολικής Ιερουσαλήμ δίπλα στην παλιά πόλη, έχει γίνει θέατρο αντιπαραθέσεων αφότου σημειώθηκε το περιστατικό, το οποίο σύμφωνα με την οικογένειά του είναι τροχαίο δυστύχημα.

Η αστυνομία αντιμετώπισε δεκάδες διαδηλωτές που πετούσαν πέτρες και βόμβες Μολότοφ στη Σιλουάν και πάλι σήμερα πριν από την κηδεία του Σαλουντί για την οποία οι ισραηλινές αρχές επιδίωξαν να περιορίσουν την προσέλευση στην προσπάθεια να μειωθεί η ένταση.

Η ένταση έχει αυξηθεί στη Σιλουάν αφότου μία ομάδα εβραίων εποίκων μετακόμισε εκεί τον περασμένο μήνα.

Πρόκειται για τη μεγαλύτερη αγορά κατοικιών στην κυρίως κατοικούμενη από Παλαιστινίους περιοχή, από Εβραίους από το 1986.

Ένας νεαρός Παλαιστίνιος από την περιοχή Σοαφάτ της Ιερουσαλήμ πυρπολήθηκε μέχρι θανάτου τον Ιούνιο, μια επίθεση για την οποία έχουν απαγγελθεί κατηγορίες σε βάρος τριών εβραίων ανδρών, σε μία ενέργεια που φέρεται να έγινε σε αντίποινα για τη δολοφονία τριών ισραηλινών εφήβων νωρίτερα εκείνο τον μήνα.

Το Ισραήλ κατέλαβε την Ανατολική Ιερουσαλήμ μαζί με τη Γάζα και τη Δυτική Όχθη στον Πόλεμο των Έξι Ημερών του 1967.

Προσάρτησε την πόλη λίγο μετά ως τμήμα της πρωτεύουσάς του, μια κίνηση η οποία δεν αναγνωρίστηκε ποτέ από τη διεθνή κοινότητα. Οι Παλαιστίνιοι θέλουν η πόλη να είναι η πρωτεύουσα του κράτους που επιδιώκουν να δημιουργήσουν στα κατεχόμενα εδάφη.