Τον εμβολιασμό των εφήβων 12 – 17 ετών πριν την επιστροφή τους στα θρανία τη νέα σχολική χρονιά τον Σεπτέμβριο έχει στόχο η ισπανική κυβέρνηση.

«Η ιδέα που έχουμε είναι να προτείνουμε στην Επιτροπή Δημόσιας Υγείας (η οποία επικυρώνει τις αποφάσεις σε θέματα υγείας) να μπορέσουμε να αρχίσουμε να εμβολιάζουμε τους εφήβους μας 12 ως 17 ετών πριν από την επιστροφή στο σχολείο, περίπου δύο εβδομάδες πριν» ανακοίνωσε η υπουργός Υγείας της Ισπανίας Καρολίνα Νταρίας στη δημόσια τηλεόραση.

Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (EMA) ενέκρινε στα τέλη Μαΐου την χρήση για αυτούς που είναι ηλικίας 12-15 ετών του εμβολίου των Pfizer/BioNTech κατά της COVID-19, το οποίο είναι το πρώτο εμβόλιο που εγκρίνεται για χορήγηση στους εφήβους στους κόλπους των 27 χωρών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όπως μεταδίδει το ΑΜΠΕ.

Μεταξύ των άλλων μεγάλων χωρών της ΕΕ, η Γαλλία ανακοίνωσε την Τετάρτη ότι αυτοί που είναι ηλικίας 12-18 ετών θα μπορούν να αρχίσουν να εμβολιάζονται από τις 15 Ιουνίου.

Η Ιταλία από την πλευρά της άνοιξε την πλατφόρμα εμβολιασμού κατά της COVID-19 σε όλες τις ηλικιακές ομάδες από 12 ετών και άνω, ενώ η Γερμανία ανακοίνωσε την πρόθεσή της να ανοίξει στις 7 Ιουνίου τον εμβολιασμό για τους ανήλικους άνω των 12 ετών.

Η Ισπανία, η οποία είναι μια από τις περισσότερο πληγείσες χώρες στην Ευρώπη από την πανδημία του νέου κορονοϊού καθώς θρηνεί περίπου 80.000 νεκρούς, προβλέπει να έχει εμβολιάσει το 70% του πληθυσμού της ως το τέλος Αυγούστου.

Μέχρι σήμερα, η χώρα αυτή των σχεδόν 47 εκατομμυρίων κατοίκων έχει εμβολιάσει πλήρως κατά της COVID-19 το 21% του πληθυσμού της (σχεδόν 10 εκατομμύρια ανθρώπους), ενώ το 39,5% έχει ήδη λάβει τουλάχιστον μια δόση εμβολίου κατά της νόσου που προκαλεί ο νέος κορονοϊός.

Βέλγιο: Το 52,1% του ενήλικου πληθυσμού έχει λάβει την πρώτη δόση του εμβολίου

Στο Βέλγιο έχει λάβει την πρώτη δόση του εμβολίου το 52,1% του ενήλικου πληθυσμού (4.800.457 άτομα) και τη δεύτερη δόση έχει λάβει το 24,7% (3.270.506 άτομα), σύμφωνα με τα στοιχεία του Επιστημονικού Ινστιτούτου Δημόσιας Υγείας (Sciensano).

Την εβδομάδα μεταξύ 25-31 Μαίου, το Βέλγιο κατέγραψε ημερήσιο μέσο όρο κρουσμάτων 1.875 (μειωμένο κατά 8% σε σχέση με την προηγούμενη περίοδο αναφοράς). Διενεργήθηκαν κατά μέσο όρο 47.000 τεστ ημερησίως και το ποσοστό θετικότητας βρίσκεται στο 4,4%.

Μεταξύ 28 Μαΐου και 2 Ιουνίου, οι ημερήσιες εισαγωγές στα νοσοκομεία λόγω covid, ήταν κατά μέσο όρο 78,1 (-24% σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα). Νοσηλεύονται 1.063 ασθενείς με covid, εκ των οποίων οι 364 βρίσκονται στην εντατική.

Το ίδιο διάστημα ο μέσος ημερήσιος αριθμός θανάτων από covid, ήταν 13,4 (-24,2%).

Από την αρχή της πανδημίας, το Βέλγιο έχει καταγράψει 24.995 θανάτους από κορονοϊό.

«Η εξέλιξη παραμένει ευνοϊκή. Σε λίγες μέρες, θα περάσουμε τον πήχη των 75 εισαγωγών σε νοσοκομεία την ημέρα, ενώ η κατάσταση στις εντατικές βελτιώνεται», αναφέρει ο αρμόδιος λοιμωξιολόγος Ίβ Βαν Λάετεμ, σημειώνοντας ότι εμβολιασμός έπαιξε θεμελιώδη ρόλο, καθώς και η συμπεριφορά του πληθυσμού. Πρόσθεσε, ωστόσο ότι «έχουμε μπροστά μας μερικές δυνητικά προβληματικές εβδομάδες ενώ ο εμβολιασμός προχωρά».

Το Βέλγιο αναμένεται σήμερα να ανακοινώσει μέτρα για τη διευκόλυνση των ταξιδιών στο εξωτερικό και να λάβει αποφάσεις για περαιτέρω άρση των περιορισμών στην εστίαση, τον πολιτισμό και την άθληση.

TAGS
Μάθετε πρώτοι τι συμβαίνει στην Ελλάδα και τον κόσμο στο Google News του Newsbeast. Ακολουθήστε το Newsbeast σε Instagram, Facebook και Twitter.