Ο πρόεδρος της Σερβίας συναντήθηκε την Πέμπτη το βράδυ στο Βελιγράδι με τον διαμεσολαβητή της ΕΕ στο διάλογο για την επίλυση του ζητήματος του Κοσόβου Μίροσλαβ Λάιτσακ και το ειδικό απεσταλμένο των ΗΠΑ για τα Δυτικά Βαλκάνια Μάθιου Πάλμερ. Στην συνάντηση εξετάστηκαν οι δυνατότητες επανεκκίνηση του διαλόγου Βελιγραδίου-Πρίστινας υπό την αιγίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ο Αλεξάνταρ Βούτσιτς με ανάρτηση του στο διαδίκτυο επισήμανε ότι ήταν μία εποικοδομητική συνάντηση, ανέφερε ότι σύντομα θα συνεχιστεί ο διάλογος με την Πρίστινα και δήλωσε πεπεισμένος πως είναι δυνατόν να βρεθεί συμβιβαστική λύση στο ζήτημα του Κοσόβου.

Σήμερα οι αξιωματούχοι της ΕΕ και των ΗΠΑ θα συναντηθούν με τον Πατριάρχη των Σέρβων κ. Πορφύριο.

Την Τετάρτη ο Μίροσλαβ Λάιτσακ και ο Μάθιου Πάλμερ είχαν ξεχωριστές συναντήσεις με την πολιτική ηγεσία του Κοσόβου στην Πρίστινα όπου συμφωνήθηκε να συνεχιστεί ο διάλογος με το Βελιγράδι, πιθανότατα στις 14 Ιουνίου. Ο πρωθυπουργός του Κοσόβου ανέφερε σε συνέντευξη Τύπου ότι ο διάλογος δεν θα αποτελέσει συνέχεια της διαδικασίας που προηγήθηκε αλλά μία νέα αρχή.

Σημειώνεται ότι η Σερβία αντιτίθεται στην εκδοχή να ξεκινήσει ο διάλογος από το μηδέν διότι σε μία τέτοια περίπτωση η Πρίστινα θα απαλλαγεί από τις δεσμεύσεις που ανέλαβε στο παρελθόν και κυρίως από την υποχρέωση να επιτρέψει την σύσταση της Ένωσης Σερβικών Δήμων ως ανεξάρτητης διοικητικής αρχής, δέσμευση που ανέλαβε το 2013 αλλά ποτέ δεν υλοποίησε.