Η κατασκοπία Ευρωπαίων αξιωματούχων από τις αμερικανικές υπηρεσίες με τη βοήθεια της Δανίας θα είναι «εξαιρετικά σοβαρή», αν αποδειχθεί, εκτίμησε σήμερα ο Γάλλος υφυπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων Κλεμάν Μπον, την επομένη αποκαλύψεων από ευρωπαϊκά ΜΜΕ, αναφέρει το ΑΠΕ.

«Είναι εξαιρετικά σοβαρό, θα πρέπει να επιβεβαιωθεί αν οι εταίροι μας στην ΕΕ, οι Δανοί, διέπραξαν λάθη ή υπερβάσεις στη συνεργασία τους με τις αμερικανικές υπηρεσίες (…) Και στη συνέχεια να δούμε αν πραγματικά υπήρξαν από την αμερικανική πλευρά (…) οι υποκλοπές, η κατασκοπία πολιτικών αξιωματούχων», δήλωσε ο Μπον στην τηλεόραση και στο ραδιόφωνο France Info, χωρίς να αποκλείει το ενδεχόμενο να «υπάρξουν συνέπειες σε όρους συνεργασίας» με τις Ηνωμένες Πολιτείες.

«Δεν ζούμε σε έναν ιδανικό κόσμο, άρα αυτού του είδους η συμπεριφορά δυστυχώς μπορεί να συμβεί, θα το επιβεβαιώσουμε», είπε.

«Μεταξύ συμμάχων πρέπει να υπάρχει εμπιστοσύνη, μια ελάχιστη συνεργασία, άρα αυτά τα πιθανά γεγονότα είναι σοβαρά, πρέπει να τα επιβεβαιώσουμε και στη συνέχεια να υπάρξουν οι συνέπειες σε όρους συνεργασίας».

Οι Ηνωμένες Πολιτείες κατασκόπευαν πολιτικούς αξιωματούχους στην Ευρώπη, συμπεριλαμβανομένης της καγκελαρίου Άγγελα Μέρκελ, από το 2012 έως το 2014 με τη βοήθεια των υπηρεσιών πληροφοριών της Δανίας, αποκάλυψαν χθες, Κυριακή, ΜΜΕ στη χώρα αυτή και στην Ευρώπη.

Το δίκτυο της δημόσιας τηλεόρασης της Δανίας, το DR (Danmarks Radio), μετέδωσε πως η αμερικανική Υπηρεσία Εθνικής Ασφαλείας (National Security Agency, NSA) αξιοποιούσε τις δανικές τηλεπικοινωνιακές υποδομές για να παρακολουθεί αξιωματούχους πρώτης γραμμής και υψηλόβαθμους δημόσιους λειτουργούς στη Γερμανία, στη Σουηδία, στη Νορβηγία και στη Γαλλία.

Για να το κάνει η NSA επωφελήθηκε από τη συνεργασία της με τη δανική στρατιωτική υπηρεσία πληροφοριών FE.

Ο Κλεμάν Μπον είπε ότι δεν γνωρίζει ποιοι Γάλλοι μπορεί να παρακολουθούνταν.