Ανακοινώνοντας την υποστήριξή του στον αρχηγό της ισραηλινής αντιπολίτευσης, ο κήρυκας της ισραηλινής ριζοσπαστικής Δεξιάς Ναφτάλι Μπένετ ανοίγει τον δρόμο για τον σχηματισμό “κυβέρνησης αλλαγής”, η οποία θα εκθρονίσει τον απερχόμενο πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου, τον μακροβιότερο στην ιστορία του Ισραήλ.

Ο Γιαΐρ Λαπίντ, κεντρώος, επικεφαλής της ισραηλινής αντιπολίτευσης, πρέπει πλέον να εξασφαλίσει την στήριξη τεσσάρων ακόμη βουλευτών της ισραηλινής Κνεσέτ για να σχηματίσει κυβέρνηση συνασπισμού που θα γυρίσει την σελίδα της εποχής Νετανιάχου.

Η εντολή που του παρέδωσε ο πρόεδρος του Ισραήλ Ρέουβεν Ρίβλιν, μετά την αποτυχία του Νετανιάχου να σχηματίσει κυβέρνηση, λήγει στις 23.59 της Τετάρτης.

«Ανακοινώνω ότι θα κάνω τα πάντα για τον σχηματισμό κυβέρνησης εθνικής ενότητας με τον φίλο μου Γιαΐρ Λαπίντ», δήλωσε ο Ναφτάλι Μπένετ.

“Σε αυτήν την στιγμή της αλήθειας, πρέπει να ξέρουμε να αναλαμβάνουμε τις ευθύνες μας. Ο Γιαΐρ και εγώ έχουμε τις διαφορές μας, αλλά μοιραζόμαστε την αγάπη γι΄αυτήν την χώρα”, είπε κατά την διάρκεια τηλεοπτικού του μηνύματος ο ηγέτης του κόμματος της ριζοσπαστικής δεξιάς Yamina (Προς τα δεξιά).

“Η κυβέρνηση αυτή θα συνιστά κίνδυνο για την ασφάλεια του κράτους του Ισραήλ. Πρόκειται για την απάτη του αιώνα”, δήλωσε ο απερχόμενος πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου μετά την ανακοίνωση του Ναφτάλι Μπένετ.

Για να σχηματίσει κυβέρνηση, ο Γιαΐρ Λαπίντ, ηγέτης του κεντρώου κόμματος Yesh Atid (Υπάρχει Μέλλον), θα πρέπει να εξασφαλίσει την υποστήριξη 61 βουλευτών της 120μελούς Κνεσέτ. Με την στήριξη της αριστεράς, του κέντρου και δύο κομμάτων της δεξιάς είχε εξασφαλίσει 51 βουλευτές, μέχρι την ανακοίνωση του Ναφτάλι Μπένετ.

Το κόμμα του Ναφτάλι Μπένετ εξασφάλισε 7 έδρες στις εκλογές της 23ης Μαρτίου, την τέταρτη εκλογική αναμέτρηση σε δύο χρόνια, από την οποία δεν προέκυψε κοινοβουλευτική πλειοψηφία. Αλλά, ένας από τους βουλευτές του κόμματος του Ναφτάλι Μπένετ έχει ανακοινώσει ότι αρνείται να συνεργασθεί με το στρατόπεδο κατά του Νετανιάχου.

Με τις έξι έδρες του κόμματος Yamina, ο συνασπισμός που ζητεί πολιτική αλλαγή έπειτα από μία δωδεκαετία εξουσίας του Νετανιάχου, χρειάζεται ακόμη την στήριξη τεσσάρων βουλευτών και υπολογίζει στα αραβικά κόμματα, που δεν έχουν ακόμη πάρει θέση.

TAGS
Μάθετε πρώτοι τι συμβαίνει στην Ελλάδα και τον κόσμο στο Google News του Newsbeast. Ακολουθήστε το Newsbeast σε Instagram, Facebook και Twitter.