Τη μνήμη του μεγάλου αρχιερέα του, του μακαριστού Μητροπολίτη Αυστρίας – Εξαρχου Ουγγαρίας και Μεσευρώπης Μιχαήλ, τίμησε ο Ελληνισμός της Αυστρίας, στο τριετές αρχιερατικό μνημόσυνο που τελέστηκε, μέσα σε συγκινητική ατμόσφαιρα, στον καθεδρικό ναό της Αγίας Τριάδας, στην ιστορική Συνοικία των Ελλήνων στη Βιέννη, προεξάρχοντος του εκπροσώπου του Οικουμενικού Πατριάρχη κ. Βαρθολομαίου, Μητροπολίτη Προύσας Ελπιδοφόρου.

Συλλειτουργοί στο μνημόσυνο ήταν ο διάδοχος του εκδημήσαντος, ο Μητροπολίτης Αυστρίας – Εξαρχος Ουγγαρίας και Μεσευρώπης, Αρσένιος και ο Επίσκοπος Αβύδου, Κύριλλος.

Παρέστησαν εκπρόσωποι του Ρωμαιοκαθολικού Καρδινάλιου Αυστρίας και των άλλων θρησκευτικών δογμάτων, της δημόσιας ζωής, οι πρέσβεις της Ελλάδος στην Αυστρία Χρυσούλα Αλειφέρη και της Κύπρου Μάριος Ιερωνυμίδης, ο Ελληνας πρέσβης στην Ουγγαρία Δημήτρης Γιαννακάκης, καθώς επίσης και πλήθος πιστών.

Σε ομιλία του, ο Μητροπολίτης Προύσας εκθείασε την προσωπικότητα και το τεράστιο έργο του «εκλεκτού ιεράρχη Μητροπολίτη Μιχαήλ, που άφησε ανεξίτηλη τη σφραγίδα του όχι μόνον στην Αυστρία, αλλά και σε όλη την Ευρώπη», την πολύτιμη και καθοριστική προσφορά του στην Εκκλησία και τη συμβολή του στο έργο του Οικουμενικού Πατριαρχείου.

Μετά το πέρας της επιμνημόσυνης δέησης ακολούθησε η παρουσίαση Τιμητικού Τόμου, που η προετοιμασία του είχε αρχίσει όταν βρισκόταν εν ζωή ο Μητροπολίτης Μιχαήλ για τον εορτασμό των 25 χρόνων αρχιερατείας του και των 20 χρόνων ποιμαντορίας του στη Μητρόπολη Αυστρίας.

Λόγω της εκδημίας του δεν κατέστη τότε δυνατή,η αποπεράτωση του συλλογικού αυτού έργου, που φέτος ολοκληρώθηκε και παρουσιάστηκε τώρα ως «μεγαλειώδες έργο σε ένδειξη τιμής στη μνήμην του».

Στη σύνταξη του τόμου, που περιλαμβάνει πάνω από 1.000 σελίδες, συνέβαλαν συνολικά 88 προσωπικότητες, από τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο, μέχρι τους Προέδρους της Δημοκρατίας, Αυστρίας, Ελλάδας και Κύπρου και δεκάδες επιφανείς εκπροσώπους της επιστημονικής κοινότητας, της πολιτικής και οικονομικής ζωής και φυσικά του εκκλησιαστικού βίου.

Ο Μητροπολίτης Μιχαήλ είχε χάσει τη μάχη με την επάρατη νόσο στις 18 Οκτωβρίου του 2011 και στην εξόδιο ακολουθία και την ταφή του στις 25 του ίδιου μήνα, του είχαν αποτίσει ύστατο φόρο τιμής η πολιτειακή, η εκκλησιαστική ηγεσία, με επικεφαλής τον ομοσπονδιακό πρόεδρο της Αυστρίας, Χάιντς Φίσερ και εκατοντάδες πιστοί.

Με την εκδημία του Μητροπολίτη Μιχαήλ, που θεωρείτο «σύμβολό» της στην Κεντρική Ευρώπη, είχε κλείσει ένα σημαντικό κεφάλαιο της ιστορίας της Ορθοδοξίας στην Ευρώπη και το έργο αυτού του προκατόχου του, καλείται να συνεχίσει από τότε ο Μητροπολίτης Αρσένιος, ο οποίος είχε ενθρονιστεί στη Βιέννη, διάδοχος του θρόνου, το Δεκέμβριο του 2011.