Ένας Αρμένιος στρατιώτης έχασε τη ζωή του σήμερα, Τρίτη 25 Μαΐου, σε ένοπλη συμπλοκή με αζερικές δυνάμεις στα σύνορα των δύο χωρών, όπως ανακοίνωσε το αρμενικό υπουργείο Άμυνας. Οι δύο πλευρές βρέθηκαν σε μια εμπόλεμη κατάσταση και το περασμένο φθινόπωρο, με το νέο επεισόδιο να βάζει εκ νέου «φωτιά» στην περιοχή.

«Ένας στρατιωτικός σκοτώθηκε σε ανταλλαγή πυρών, όταν οι δυνάμεις του Αζερμπαϊτζάν άνοιξαν πυρ στο συνοριακό σημείο Βερίν Χόρτζα στον τομέα Γκεγκαρκουνίκ» στην ανατολική Αρμενία, σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου, το οποίο διευκρινίζει ότι «αποκαταστάθηκε η ηρεμία».

Συνοριακές εντάσεις σημειώθηκαν νωρίτερα αυτόν τον μήνα ανάμεσα στις δύο πρώην σοβιετικές δημοκρατίες του Καυκάσου.

Η περιοχή όπου σημειώθηκε το σημερινό επεισόδιο συνορεύει με τον τομέα Καλμπατζάρ, τον οποίο ανακατέλαβαν οι αζερικές δυνάμεις το φθινόπωρο έπειτα από σχεδόν τρεις δεκαετίες που τελούσε υπό αρμενικό έλεγχο.

Η περιοχή αυτή και άλλες σχηματίζουν μια πλαγιά γύρω από το Ναγκόρνο-Καραμπάχ, μια αζερική περιοχή όπου η πλειονότητα των κατοίκων είναι Αρμένιοι, υπό τον ντε φάκτο έλεγχο της Αρμενίας.

Η Αρμενία και το Αζερμπαϊτζάν πολέμησαν το φθινόπωρο του 2020 για αυτόν τον θύλακο, σε έναν πόλεμο που προκάλεσε τον θάνατο περίπου 6.000 ανθρώπων. Η σύγκρουση τελείωσε με τη στρατιωτική ήττα της Αρμενίας.

Οι αζερικές δυνάμεις αναδιατάχθηκαν από τότε στις ανακτηθείσες συνοριακές περιοχές, με αποτέλεσμα να υπάρξουν εντάσεις.

Σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, πριν από το σημερινό επεισόδιο, η Αρμενία είχε κατηγορήσει το Αζερμπαϊτζάν ότι παραβίασε τα σύνορα, προκειμένου να πάρει τον έλεγχο εδαφών στις όχθες της Λίμνης Σεβ που μοιράζονται οι δύο χώρες.

Ο Αρμένιος πρωθυπουργός, Νικόλ Πασινιάν, ανακοίνωσε ωστόσο στις 20 Μαΐου πως ετοιμάζεται μια συμφωνία με το Αζερμπαϊτζάν υπό την αιγίδα της Ρωσίας, η οποία θα αφορά την οροθέτηση και οροσήμανση των συνόρων τους.

(Φωτογραφία αρχείου)