Με το βραβείο Νόμπελ Φυσικής τιμήθηκαν σήμερα οι Isamu Akasaki, Hiroshi Amano και ο Shuji Nakamura για την εφεύρεση των λαμπτήρων LED.

«Με την έλευση των λαμπτήρων LED έχουμε πλέον εναλλακτικές επιλογές με μεγαλύτερη διάρκεια και μεγαλύτερη αποδοτικότητα απ’ ό,τι οι παλιότερες πηγές φωτός. Καθώς περίπου το ένα τέταρτο της παγκόσμιας κατανάλωσης ηλεκτρισμού χρησιμοποιείται για λόγους φωτισμού, οι LED συμβάλλουν στην εξοικονόμηση των φυσικών πόρων της Γης», αναφέρει η Σουηδική Βασιλική Ακαδημία Επιστημών.

Ο 85χρονος Akasaki, ο οποίος εργάζεται στο ιαπωνικό Πανεπιστήμιο Μέιτζο, διεξήγαγε τις έρευνές του με τον Amano ο οποίος έχει γεννηθεί το 1960, στο Πανεπιστήμιο της Ναγκόγια. Ο Nakamura, ο οποίος έχει γεννηθεί το 1954 στην Ιαπωνία και είναι σήμερα ερευνητής στο πανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας στη Σάντα Μπάρμπαρα (ΗΠΑ), εργαζόταν πάνω στο ίδιο θέμα σε μια μικρή ιαπωνική επιχείρηση.

«Είναι απίστευτο», δήλωσε ο Nakamura όταν πληροφορήθηκε τη βράβευσή του. Οι οργανωτές δεν κατάφεραν να έρθουν αμέσως σε επαφή με τον Amano, ο οποίος βρισκόταν σε αεροπλάνο που πραγματοποιεί πτήση από την Ιαπωνία στη Γαλλία, δήλωσε ο Στέφαν Νόρμαρκ, γραμματέας της Ακαδημίας.

Η απονομή του βραβείου στους τρεις βραβευθέντες θα πραγματοποιηθεί στις 10 Δεκεμβρίου στη Στοκχόλμη. Οι νικητές θα μοιραστούν χρηματικό έπαθλο 8 εκατ. σουηδικών κορωνών (880.000 ευρώ).