Νέα έκτακτη συνεδρίαση με επίκεντρο τη σύρραξη μεταξύ Ισραηλινών και Παλαιστινίων πραγματοποίησε σήμερα (12/05) το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ. Ωστόσο, απέτυχε για μία ακόμη φορά να συμφωνήσει σε μια δήλωση, λόγω της επίμονης αντίθεσης των ΗΠΑ για την υιοθέτηση οποιουδήποτε κειμένου, σύμφωνα με διπλωμάτες.

Για τις ΗΠΑ, βασικό σύμμαχο του Ισραήλ, «το Συμβούλιο Ασφαλείας επισημαίνει την ανησυχία του συνεδριάζοντας, δεν χρειάζεται κάτι παραπάνω», είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο ένας διπλωμάτης, που δεν θέλησε να κατονομαστεί. «Οι ΗΠΑ δεν φαίνεται να θεωρούν ότι μια δήλωση βοηθά στην αποκλιμάκωση», συμπλήρωσε ένας άλλος διπλωμάτης, υπό καθεστώς ανωνυμίας.

Σύμφωνα με διάφορες πηγές τις οποίες επικαλείται το Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, τα 14 από τα 15 μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας τάσσονταν υπέρ της υιοθέτησης μιας κοινής δήλωσης που θα στόχευε στο να μειωθεί η ένταση. Κανένα σχόλιο δεν έχει γίνει, προς το παρόν, από την αμερικανική αποστολή στον ΟΗΕ.

Κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης, ο απεσταλμένος του ΟΗΕ για τη Μέση Ανατολή, Τορ Βένεσλαντ, υπογράμμισε ότι «η κατάσταση επιδεινώθηκε από τη Δευτέρα», αναφέρει μια διπλωματική πηγή. «Πρόκειται για μια ευρεία κλιμάκωση εδώ και χρόνια», συμπλήρωσε.

Ήδη, από τη Δευτέρα, σε μια πρώτη έκτακτη συνεδρίαση, οι ΗΠΑ είχαν αρνηθεί την υιοθέτηση ενός κοινού κειμένου, που είχαν προτείνει η Τυνησία, η Νορβηγία και η Κίνα, με το οποίο καλούνταν οι δύο πλευρές να απόσχουν από κάθε πρόκληση. Οι ΗΠΑ είχαν τότε εξηγήσει ότι δεν είναι σίγουρες πως ένα κείμενο μπορεί να βοηθήσει σε μια αποκλιμάκωση.

Το Ισραήλ «σφυροκοπεί» τη Γάζα – Ένας υψηλόβαθμος διοικητής της Χαμάς νεκρός

Παράλληλα, το Ισραήλ ανακοίνωσε ότι σκότωσε 16 μέλη της στρατιωτικής πτέρυγας της Χαμάς σε αεροπορική επιδρομή που εξαπέλυσε σήμερα εναντίον της Γάζας και Παλαιστίνιοι μαχητές εκτόξευσαν βροχή ρουκετών στο Ισραήλ καθώς αυξάνεται η διεθνής ανησυχία για τις πιο έντονες εχθροπραξίες των τελευταίων χρόνων.

Τουλάχιστον 53 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί στη Γάζα, αφότου κλιμακώθηκε η βία προχθές, Δευτέρα, σύμφωνα με το παλαιστινιακό υπουργείο Υγείας. Έξι άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους στο Ισραήλ, ανέφεραν ιατρικοί αξιωματούχοι.

Η ισραηλινή υπηρεσία ασφαλείας Σιν Μπετ ανέφερε πως ο διοικητής της ταξιαρχίας για την πόλη της Γάζας περιλαμβάνεται μεταξύ των στελεχών του ριζοσπαστικού ισλαμικού κινήματος Χαμάς που σκοτώθηκαν.

«Είναι μόνο η αρχή. Θα τους χτυπήσουμε όπως δεν είχαν ποτέ φανταστεί», ανέφερε σε μια ανακοίνωση ο πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου.

Λίγο μετά την ανακοίνωση, ένας νέος καταιγισμός ρουκετών εκτοξεύθηκαν προς την ισραηλινή πόλη Ασντόντ και ισραηλινά ΜΜΕ ανέφεραν πως ο στρατός ετοιμαζόταν για νέες ομοβροντίες στην περιοχή του Τελ Αβίβ.

Όπως μεταφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, η Χαμάς επιβεβαίωσε τον θάνατο του διοικητή και την απώλεια «άλλων ηγετών και πολεμιστών» και ανέφερε σε μια ανακοίνωση: «Χιλιάδες ηγέτες και στρατιώτες θα ακολουθήσουν τα βήματά τους και θα γίνουν μάρτυρες».

Παλαιστινιακή πηγή δήλωσε πως προσπάθειες για την επίτευξη εκεχειρίας από την Αίγυπτο, το Κατάρ και τα Ηνωμένα Έθνη δεν σημείωσαν πρόοδο ώστε να τερματιστεί η βία που ξέσπασε αυτή την εβδομάδα έπειτα από ένταση στη διάρκεια του μουσουλμανικού μήνα της νηστείας του Ραμαζανιού και συγκρούσεις στην Ανατολική Ιερουσαλήμ.

Η επίθεση είναι η πιο σφοδρή ανάμεσα στο Ισραήλ και τη Χαμάς από τον πόλεμο του 2014 στον υπό τον έλεγχο της Χαμάς θύλακο, και αυξάνεται η ανησυχία ότι η κατάσταση θα μπορούσε να αυξηθεί κατακόρυφα και να τεθεί εκτός ελέγχου.

Στη Γάζα, ένα πολυώροφο κτίριο κατοικιών κατέρρευσε μετά την προειδοποίηση που απηύθυνε προκαταβολικά το Ισραήλ στους κατοίκους να το εκκενώσουν και ένα άλλο υπέστη σοβαρές ζημιές από τις αεροπορικές επιδρομές.

Άλλες αεροπορικές επιδρομές έπληξαν σημεία εκτόξευσης ρουκετών, όπως υποστήριξε ο Iσραηλινός Sτρατός, γραφεία της Χαμάς και σπίτια ηγετών της Χαμάς. Ισραηλινοί αξιωματούχοι δήλωσαν πως τουλάχιστον 41 Παλαιστίνιοι μαχητές έχουν σκοτωθεί μέχρι τώρα στις εχθροπραξίες στη Γάζα.

«Το Ισραήλ τρελάθηκε», δήλωσε ένας άνδρας σε δρόμο της Γάζας, όπου οι άνθρωποι έτρεξαν να βγουν από τα σπίτια τους καθώς οι εκρήξεις συντάρασσαν κτίρια.

Σήμερα, 16 άνθρωποι σκοτώθηκαν σε ισραηλινές αεροπορικές επιδρομές στη Γάζα, όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Υγείας της περιοχής. Αυτόπτες μάρτυρες και υγειονομικοί αξιωματούχοι δήλωσαν πως από την αεροπορική επιδρομή σκοτώθηκαν τρεις άνθρωποι, περιλαμβανομένης μίας γυναίκας, που βρίσκονταν σε αυτοκίνητο.

Πολλοί Ισραηλινοί πέρασαν επίσης μια άγρυπνη νύχτα, καθώς κύματα ρουκετών έπλητταν την ισραηλινή ενδοχώρα. «Τα παιδιά γλίτωσαν από τον κορονοϊό, και τώρα νέο τραύμα», δήλωσε μια Ισραηλινή στην παραλιακή πόλη Άσκελον στο Channel 11 TV.

Οι Ισραηλινοί έσπευσαν στα καταφύγια ή ξάπλωσαν ακίνητοι στα πεζοδρόμια σε μερικές κοινότητες μακριά από τη Γάζα. «Όλο το Ισραήλ δέχεται επίθεση. Είναι πολύ τρομακτική κατάσταση», επισήμανε η Μάργκο Αρόνοβιτς, μια 26χρονη φοιτήτρια, στο Τελ Αβίβ.

Στα σύνορα με τη Γάζα, ένας Ισραηλινός στρατιώτης σκοτώθηκε από αντιαρματικό πύραυλο, ανέφερε ο στρατός. Δύο άνθρωποι σκοτώθηκαν από ρουκέτα στη Λοντ, κοντά στο Τελ Αβίβ.

Η ένταση επεκτάθηκε σε μικτές αραβοεβραϊκές πόλεις στο Ισραήλ όπου έγιναν διαδηλώσεις για τις εχθροπραξίες. Μια συναγωγή πυρπολήθηκε στη Λοντ.

Ο υπουργός Άμυνας, Μπένι Γκαντς, δήλωσε στους δημοσιογράφους πως η ισραηλινή στρατιωτική δράση θα συνεχιστεί μέχρις ότου επιτευχθεί «πλήρης και μακροπρόθεσμη ηρεμία».

Η Χαμάς δήλωσε ότι εκτόξευσε 210 ρουκέτες προς την κατεύθυνση της Μπερσέμπα στο νότιο Ισραήλ και στο Τελ Αβίβ στη διάρκεια της νύχτας απαντώντας στα πλήγματα σε ψηλά κτίρια στην πόλη της Γάζας. «Αν (οι ισραηλινές δυνάμεις) θέλουν να κλιμακώσουν, η αντίσταση είναι έτοιμη», υποστήριξε ο ηγέτης της Χαμάς, Ισμαήλ Χανίγια.

«Πρέπει να γίνει καθετί δυνατό για να αποφευχθεί νέα σύρραξη»

Τέλος, από την πλευρά της, η Γαλλία κάλεσε σήμερα να καταβληθεί κάθε δυνατή προσπάθεια για να αποφευχθεί μια νέα αιματηρή σύρραξη μεταξύ Ισραηλινών και Παλαιστινίων, μετά τη σειρά επιδρομών και συγκρούσεων των τελευταίων ημερών.

«Ο κύκλος της βίας που είναι σε εξέλιξη στη Γάζα, την Ιερουσαλήμ αλλά και τη Δυτική Όχθη και σε πόλεις του Ισραήλ κινδυνεύει να οδηγήσει σε μια μεγάλη κλιμάκωση. Σε λιγότερο από 15 χρόνια, η Λωρίδα της Γάζας έχει γνωρίσει τρεις πολύνεκρες συρράξεις. Πρέπει να γίνει καθετί δυνατό για να αποφευχθεί μια τέταρτη», δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών της Γαλλίας Ζαν-Ιβ Λε Ντριάν στη Γερουσία.

«Η σοβαρή κλιμάκωση στο Ισραήλ και στα κατεχόμενα Παλαιστινιακά Εδάφη, συμπεριλαμβανομένης της μεγάλης αύξησης της βίας μέσα και γύρω από τη Γάζα, πρέπει να σταματήσει», τόνισε με ανακοίνωσή του ο Ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ, Ζοζέπ Μπορέλ.

Ο ίδιος πρόσθεσε ότι «αυτό ακολουθεί ημέρες έντασης και συγκρούσεων στην Ιερουσαλήμ, συμπεριλαμβανομένων των ιερών τόπων και της αυξανόμενης βίας σε πόλεις του Ισραήλ και της Δυτικής Όχθης».

Παράλληλα, υπογράμμισε ότι «η ΕΕ είναι απογοητευμένη από τον μεγάλο αριθμό θανάτων και τραυματισμών των αμάχων, συμπεριλαμβανομένων των παιδιών. Η προτεραιότητα πρέπει να είναι η προστασία των αμάχων», ενώ επισημαίνεται ότι «η αδιάκριτη εκτόξευση πυραύλων από τη Χαμάς και άλλες ομάδες προς Ισραηλινούς πολίτες είναι απαράδεκτη».

«Αν και αναγνωρίζεται η νόμιμη ανάγκη του Ισραήλ να προστατεύσει τον άμαχο πληθυσμό του, αυτή η απάντηση πρέπει να είναι αναλογική και με μέγιστο περιορισμό στη χρήση βίας», τονίζεται στην ανακοίνωση.

Ο Ζοζέπ Μπορέλ σημείωσε ότι «η ΕΕ ζητεί τον άμεσο τερματισμό της συνεχιζόμενης βίας. Όλα πρέπει να γίνουν για να αποφευχθεί μια ευρύτερη σύγκρουση, η οποία, πρώτα απ’ όλα, θα επηρεάσει τον άμαχο πληθυσμό και από τις δύο πλευρές. Στην Ιερουσαλήμ, το status quo στους ιερούς τόπους πρέπει να γίνεται σεβαστό και να διασφαλίζεται η ελευθερία της λατρείας».

Τέλος, ο Ύπατος Εκπρόσωπος επισήμανε ότι είναι σε επαφή με τα ενδιαφερόμενα μέρη στην περιοχή και με τη διεθνή κοινότητα, μεταξύ άλλων μέσω του Κουαρτέτου της Μέσης Ανατολής, για την αποκλιμάκωση της κατάστασης ως ζήτημα προτεραιότητας και για την υποστήριξη των προσπαθειών με στόχο τον τερματισμό της περαιτέρω βίας.