Η Χαμάς ανακοίνωσε την Τετάρτη (12/05) έναν νέο καταιγισμό ρουκετών από τη Λωρίδα της Γάζας προς το Ισραήλ, μια κίνηση που συνέχιζε να κρατά… στο κόκκινο την ένταση στη Μέση Ανατολή, την ώρα που το Τελ Αβίβ συνεχίζει τους βομβαρδισμούς εναντίον της Παλαιστίνης.

Γενικά οι δύο πλευρές δεν δείχνουν διάθεση υπαναχώρησης, με τα θύματα να αυξάνονται συνεχώς. Οι μεγάλες δυνάμεις βλέπουν την κατάσταση να εκτραχύνεται και οι εκπρόσωποί τους προχώρησαν σε κινήσεις, μέσω των οποίων ζητούν την αποκλιμάκωση της έντασης.

Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρόφ, ζήτησε σήμερα την κατεπείγουσα σύγκληση του Κουαρτέτου για τη Μέση Ανατολή με αντικείμενο την επίλυση της κλιμάκωσης βίας μεταξύ Ισραηλινών και Παλαιστινίων που μαίνεται τις τελευταίες μέρες.

«Το πιο επιτακτικό έργο είναι να συγκληθεί το Κουαρτέτο διεθνών διαμεσολαβητών – Ρωσία, ΗΠΑ, ΟΗΕ και Ευρωπαϊκή Ένωση», δήλωσε ο Λαβρόφ από τη Μόσχα, σε κοινή συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε με τον γενικό γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, Αντόνιο Γκουτέρες.

Ο Γκουτέρες, από την πλευρά του, τόνισε πως ο ΟΗΕ δεσμεύεται απόλυτα στην ενίσχυση των εργασιών του Κουαρτέτου.

Σχεδόν παράλληλα, ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Άντονι Μπλίνκεν, επανέλαβε σήμερα τις εκκλήσεις του για «τερματισμό της βίας» μεταξύ των δύο πλευρών, σε τηλεφωνική συνομιλία που είχε με τον Ισραηλινό πρωθυπουργό, Μπενιαμίν Νετανιάχου.

«Ο υπουργός Εξωτερικών επανέλαβε την έκκλησή του του προς όλα τα μέρη για μείωση των εντάσεων και για τερματισμό της βίας», ανέφερε σε ανακοίνωση το Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Πρόσθεσε ότι είναι ανάγκη Ισραηλινοί και Παλαιστίνιοι να μπορούν να ζουν με ασφάλεια και «να απολαμβάνουν ελευθερία, ασφάλεια, ευημερία και δημοκρατία».

Νωρίτερα, ο Γάλλος υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων, Κλεμάν Μπον, είπε πως οι ΗΠΑ πρέπει να εμπλακούν προκειμένου να σταματήσει η νέα έκρηξη βίας μεταξύ Ισραηλινών και Παλαιστινίων.

«Χρειαζόμαστε την αμερικανική εμπλοκή. Είναι ξεκάθαρο ότι αυτοί παραμένουν σήμερα οι βασικοί διπλωματικοί μοχλοί, αν και η Ευρώπη πρέπει να είναι περισσότερο παρούσα», σχολίασε μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό France 2.

«Υπάρχει μια δραματική κλιμάκωση και πρέπει ο Τζο Μπάιντεν, η αμερικανική κυβέρνηση, σε συνεργασία με εμάς να εμπλακούν», τόνισε και συμπλήρωσε: «Πρέπει να εμπλακούμε Ευρωπαίοι και Αμερικάνοι με το Ισραήλ και την Παλαιστινιακή Αρχή ώστε να προσπαθήσουμε να βρούμε μια λύση τις επόμενες ημέρες».

Αρχιραβίνος του Ισραήλ ζητά αυτοσυγκράτηση

Ένας από τους δύο επικεφαλής ραβίνους του Ισραήλ απηύθυνε έκκληση σήμερα για αυτοσυγκράτηση, καθώς ΜΜΕ αναφέρουν μια εξάπλωση των επιθέσεων στον δρόμο από Εβραίους εναντίον μελών της αραβικής μειονότητας της χώρας, μερικοί από τους οποίους έχουν πραγματοποιήσει βίαιες διαδηλώσεις αλληλεγγύης προς τους Παλαιστίνιους της Γάζας.

«Δεν πρέπει να παρασυρθούμε σε προκλητικές ενέργειες και να βλάψουμε ανθρώπους ή περιουσιακά στοιχεία», ανέφερε σε ανακοίνωσή του ο σεφαραδίτης μεγάλος ραβίνος του Ισραήλ, Γιτζάκ Γιόσεφ. «Η Τορά του Ισραήλ δεν δίνει καμία άδεια να παίρνει κανείς τον νόμο στα χέρια του και να ενεργεί βίαια», είπε, σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Αμερικανικές αερογραμμές ακυρώνουν πτήσεις από ΗΠΑ προς Τελ Αβίβ

Οι αμερικανικές αερογραμμές United Airlines, Delta Air Lines και American Airlines, ακύρωσαν πτήσεις τους από τις Ηνωμένες Πολιτείες προς το Τελ Αβίβ για σήμερα Τετάρτη και αύριο Πέμπτη, σύμφωνα με τον ιστότοπο FlightAware.

Εκπρόσωποι της United και της Delta επιβεβαίωσαν τις ακυρώσεις και ανέφεραν ότι οι αεροπορικές εταιρείες παρακολουθούν την κατάσταση στο Ισραήλ, όπου η βία έχει κλιμακωθεί αυτή την εβδομάδα εν μέσω συγκρούσεων μεταξύ Ισραηλινών και Παλαιστινίων.

Η Delta «δεν έχει αποφασίσει για επανάληψη αυτής της σύνδεσης», δήλωσε ένας εκπρόσωπος.