Εννέα στελέχη της ειρηνευτικής αποστολής του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών στο Μαλί από τον Νίγηρα έχασαν τη ζωή τους όταν η αυτοκινητοπομπή τους έπεσε σε ενέδρα σήμερα, στην πιο αιματηρή επίθεση εναντίον των κυανόκρανων στη χώρα αυτή μέχρι τώρα, όπως δήλωσε ένας εκπρόσωπος της δύναμης.

Τα μέλη της ειρηνευτικής δύναμης δέχθηκαν επίθεση από βαριά οπλισμένους άνδρες που επέβαιναν σε μοτοσικλέτες ανάμεσα στις πόλεις Μενάκα και Ανσονγκό, δήλωσε ο Ολιβιέ Σαλγκαντό, ο εκπρόσωπος της δύναμης του Οργανισμού στο Μαλί, η οποία είναι γνωστή με το αρκτικόλεξο MINUSMA.

«Μου προκαλεί φρίκη αυτή η άνανδρη τρομοκρατική ενέργεια… Για άλλη μια φορά χάθηκαν ζωές στο όνομα της ειρήνης στο Μαλί», ανέφερε ο Αρνό Ακοτζενού, ο υπαρχηγός της αποστολής του ΟΗΕ, σε μια ανακοίνωσή του. Πρόσθεσε ότι «τα εγκλήματα αυτά δεν πρέπει να μείνουν ατιμώρητα».

Η διεθνής δύναμη αναπτύχθηκε στο βόρειο τμήμα του Μαλί στο πλαίσιο των προσπαθειών για να αποκατασταθεί η ασφάλεια στην τεράστια περιοχή, μεγάλο τμήμα της οποίας καλύπτεται από έρημο και την οποία έλεγχαν ισλαμιστές της αλ Κάιντα και αυτονομιστές το 2012, έως ότου επενέβησαν —πέρυσι— οι γαλλικές δυνάμεις.

Η παρουσία των διεθνών δυνάμεων επέτρεψε να διεξαχθούν εκλογές στο Μαλί το περασμένο καλοκαίρι, αλλά η Γαλλία έχει αποσύρει από τη χώρα ένα μεγάλο μέρος των δυνάμεών της και ακολούθησε μια έξαρση των επιθέσεων ισλαμιστών τους τελευταίους μήνες.

Τέσσερις κυανόκρανοι, στελέχη των ενόπλων δυνάμεων του Τσαντ, σκοτώθηκαν στο Μαλί, ανάμεσα στις πόλεις Αγκελόκ και Κιντάλ τον περασμένο μήνα, προκαλώντας διαμαρτυρίες από την κυβέρνηση της χώρας αυτής, η οποία κατηγόρησε τον ΟΗΕ ότι παραμελεί την ασφάλεια των δικών της στρατιωτικών.

Η δύναμη έστειλε «σημαντικούς εναέριους πόρους» για να καταστήσουν την περιοχή ασφαλή, ανέφερε ο Ακοτζενού.
Ουδεμία οργάνωση ανέλαβε την ευθύνη για τις επιθέσεις εναντίον των κυανόκρανων. Η αποστολή του ΟΗΕ έχει ανακοινώσει ότι στην περιοχή δρα ένας πυρήνας της αλ Κάιντα στο Ισλαμικό Μάγρεμπ (ΑΚΙΜ). Σύμφωνα πάντως με έναν αξιωματικό της MINUSMA από τον Νίγηρα ο οποίος μίλησε στο Γαλλικό Πρακτορείο υπό τον όρο να μην κατονομαστεί, πιθανόν πρόκειται για μια επίθεση της οργάνωσης Mujao (Κίνημα για την Ενότητα και τον Τζιχάντ στη Δυτική Αφρική).
Γαλλικές δυνάμεις αναζητούν ισλαμιστές εξτρεμιστές στο βόρειο Μαλί από τα τέλη της περασμένης χρονιάς.