Εκρηκτικό είναι το κλίμα στην Ιερουσαλήμ τις τελευταίες ώρες, κάτι που επιβεβαιώθηκε από ακόμη ένα γεγονός: μια πυρκαγιά, ορατή από απόσταση πάνω των δύο χιλιομέτρων, που ξέσπασε σήμερα το βράδυ στους χώρους της Πλατείας Τεμενών, όπου βρίσκεται το τέμενος αλ Άκσα, ο τρίτος ιερότερος τόπος του Ισλάμ.

Το όλο σκηνικό εκτυλίχθηκε ενώ χιλιάδες πιστοί ήταν συγκεντρωμένοι.

Σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, ισραηλινά ΜΜΕ και αυτόπτες μάρτυρες ανέφεραν ότι ένα δέντρο τυλίχθηκε στις φλόγες χωρίς να έχουν προκληθεί ζημιές στο τέμενος αλ Άκσα. Η αιτία της πυρκαγιάς δεν έχει γίνει μέχρι στιγμής γνωστή.

Σύμφωνα με κάποιες αναφορές, η φωτία προκλήθηκε από τη ρίψη πυροτεχνημάτων.

Παράλληλα, σύμφωνα με την τελευταία ενημέρωση από το παλαιστινιακό Υπουργείο Υγείας, ο αριθμός των ανθρώπων που έχασαν τη ζωή τους από τα αντίποινα των Ισραηλινών στη Γάζα, μετά τις επιθέσεις της Χαμάς στην Ιερουσαλήμ, έχει ανέβει στους 20.

Μεταξύ των θυμάτων υπάρχουν και εννέα παιδιά, ένα εκ των οποίων ήταν κάτω των 10 ετών.

Το υπουργείο είπε επίσης ότι τραυματίστηκαν 65 Παλαιστίνιοι.

Η οργάνωση Χαμάς, που ελέγχει τη Λωρίδα της Γάζας, ανέφερε στο μεταξύ ότι ένας από τους διοικητές της σκοτώθηκε σε αυτούς τους βομβαρδισμούς.

Επίθεση Νετανιάχου κατά της Χαμάς

Το ισλαμιστικό κίνημα Χαμάς, που ελέγχει τη Λωρίδα της Γάζας, ξεπέρασε «μια κόκκινη γραμμή» εκτοξεύοντας ρουκέτες προς το Ισραήλ σήμερα το απόγευμα, δήλωσε νωρίτερα ο πρωθυπουργός του Ισραήλ, Μπενιαμίν Νετανιάχου, υποσχόμενος ότι θα δοθεί ισχυρή απάντηση από το εβραϊκό κράτος.

«Τρομοκρατικές οργανώσεις στη Γάζα ξεπέρασαν τα όρια το βράδυ της “Ημέρας της Ιερουσαλήμ” εκτοξεύοντας ρουκέτες στην περιοχή της Ιερουσαλήμ», δήλωσε ο Νετανιάχου, προσθέτοντας: «Το Ισραήλ θα αντιδράσει δυναμικά (…), όποιος επιτίθεται θα πληρώνει βαρύ τίμημα».

Νωρίτερα σήμερα, οι συγκρούσεις που ξέσπασαν στην περιοχή αυτήν μεταξύ Παλαιστινίων και Ισραηλινών αστυνομικών είχαν αποτέλεσμα να τραυματιστούν περισσότεροι από 300 άνθρωποι.