Συνάντηση με τους δημάρχους πόλεων από την Ελλάδα, το Βέλγιο, τη Βουλγαρία, την Ουγγαρία, την Ιταλία, την Πορτογαλία, τη Ρουμανία, τη Σλοβακία και την ΠΓΔΜ θα έχει σήμερα και αύριο ο Επίτροπος για θέματα απασχόλησης, κοινωνικών υποθέσεων και κοινωνικής ένταξης, Λάζλο Άντορ προκειμένου να αξιολογήσει τα κοινοτικά προγράμματα υποστήριξης των Ρομά.

Στο πλαίσιο του συνεδρίου «Ένταξη των Ρομά επί τόπου-Η εμπειρία του ΡΟΜΑΚΤ» οι δήμαρχοι αναμένεται να παρουσιάσουν τα αποτελέσματα του κοινού προγράμματος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και του Συμβουλίου της Ευρώπης που δημιουργήθηκε τον Οκτώβριο του 2013 με στόχο την υλοποίηση έργων και την διευκόλυνση πρόσβασης στα ευρωπαϊκά κονδύλια για την πολιτική ένταξης των Ρομά. Στο διήμερο συνέδριο αναμένεται να συζητηθούν τα αποτελέσματα του Πλαισίου της Ε.Ε. που δημιουργήθηκε το 2011 και αφορά στους τομείς της πρόσβασης στην εκπαίδευσης, τις θέσεις εργασίας, της υγειονομικής περίθαλψης και στέγασης.

Η Επιτροπή παρακολουθεί, όπως αναφέρει σε σχετική ανακοίνωσης της, τις εθνικές στρατηγικές ένταξης των Ρομά προκειμένου να διασφαλίσει την καλύτερη ανακατανομή και απορρόφηση πόρων και συγκεκριμένα του 20% (16 δισ. ευρώ) που διατίθενται στα κράτη-μέλη από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο προκειμένου να χρησιμοποιηθεί αποκλειστικά για την καταπολέμηση της φτώχειας, της ενσωμάτωσης των Ρομά και άλλων περιθωριοποιημένων ομάδων.