Τουλάχιστον 22 ασθενείς πέθαναν σε δημόσιο νοσοκομείο στο δυτικό κρατίδιο Μαχαράστρα της Ινδίας όταν τελείωσε το οξυγόνο λόγω διαρροής στη δεξαμενή, δήλωσε κυβερνητικός αξιωματούχος, αναφέρει το ΑΠΕ.

«Η δεξαμενή οξυγόνου παρουσίασε διαρροή στη διάρκεια του ανεφοδιασμού της και αυτό προκάλεσε τον θάνατο 22 ασθενών», δήλωσε ο Σουράζ Μανταχάρε, αξιωματούχος της Νασίκ στο κρατίδιο Μαχαράστρα, ενώ πρόσθεσε ότι στο νοσοκομείο αυτό νοσηλεύονταν ασθενείς με covid-19.

Στο μεταξύ οι Ινδοί στρέφονται στο Twitter αναζητώντας φιάλες οξυγόνου, κλίνες σε νοσοκομεία ή φάρμακα για τους συγγενείς τους που έχουν μολυνθεί από κορονοϊό.

Το προηγούμενο 24ωρο καταγράφηκαν στην Ινδία περισσότερα από 295.000 νέα κρούσματα κορονοϊού, με τη χώρα να σπάει το ένα τραγικό ρεκόρ μολύνσεων μετά το άλλο τις τελευταίες ημέρες. Τα νοσοκομεία διώχνουν ασθενείς, ενώ παρατηρούνται ελλείψεις σε φάρμακα και οξυγόνο.

Οι άνθρωποι που έχουν ανάγκη από φάρμακα ή πληροφορίες μοιράζονται τους τηλεφωνικούς αριθμούς εθελοντών, πωλητών οξυγόνου ή φαρμάκων και λεπτομέρειες για το ποιο νοσοκομείο μπορεί να δεχθεί και άλλους ασθενείς χρησιμοποιώντας το hashtag #COVIDSOS.

Κάποιοι χρήστες έχουν προσφερθεί να μαγειρέψουν για τους ασθενείς με covid-19 που παραμένουν σε καραντίνα στα σπίτια τους ή να τους βοηθήσουν σε άλλες δουλειές, όπως για παράδειγμα να ταΐζουν τα κατοικίδιά τους.

«Το Twitter κάνει αυτό που θα έπρεπε να κάνουν οι κυβερνητικές γραμμές βοήθειας», έγραψε ένας χρήστης ο Καράμπιρ Σινγκ. »Είμαστε μόνοι μας».

Αν και το Twitter δεν είναι τόσο διαδεδομένο στην Ινδία, όπως το Facebook και το WhatsApp, ωστόσο αποδεικνύεται ένα χρήσιμο εργαλείο στην κρίση του κορονοϊού, κυρίως χάρη στη λειτουργία re-tweet που αυξάνει κατακόρυφα τον αριθμό των χρηστών που βλέπουν ένα μήνυμα.

Ένα έγγραφο Google που έχει καταρτίσει μια ομάδα εθελοντών στο οποίο καταγράφονται με λεπτομέρεια πληροφορίες για τις διαθέσιμες κλίνες των νοσοκομείων, τα αποθέματα σε οξυγόνο, γραμμές βοήθειας ασθενοφόρων και άλλες χρήσιμες πληροφορίες για διάφορα κρατίδια έχει διανεμηθεί ευρέως μέσω του Twitter.

Ο 25χρονος Ουμάνγκ Γκαλάγια έχει δημιουργήσει έναν ιστότοπο στον οποίο οι χρήστες μπορούν να επιλέγουν το όνομα μιας πόλης και αυτό που αναζητούν — οξυγόνο ή κάποιο αντιιικό φάρμακο. Ο ιστότοπος τους κατευθύνει σε αποτελέσματα στο Twitter και μέχρι στιγμής τον έχουν επισκεφθεί περισσότεροι από 110.000 άνθρωποι.

Τη Δευτέρα η δημοσιογράφος Σουέτα Ντας απηύθυνε έκκληση μέσω του Twitter για να βρεθεί ένα κρεβάτι σε νοσοκομείο και ένας αναπνευστήρας για μια έγκυο στο Νέο Δελχί. Το μήνυμά της μεταδόθηκε γρήγορα και ένας αξιωματούχος της πόλης πρότεινε ένα νοσοκομείο.

Όμως λίγες ώρες αργότερα η Ντας ανήρτησε ένα άλλο μήνυμα: «Η ασθενής πέθανε».