Το ενδεχόμενο να ταξιδέψουν σε άλλες χώρες προκειμένου να εμβολιαστούν εξετάζουν ξένοι κάτοικοι της Ιαπωνίας, λόγω του αργού ρυθμού εξέλιξης της εκστρατείας εμβολιασμού κατά της COVID-19 στη χώρα.

Η πανδημία παρουσιάζει έξαρση και πάλι, χωρίς να διαφαίνεται ότι θα αρχίσει η διάθεση δόσεων εμβολίου για όλο τον πληθυσμό.

Ο πρωθυπουργός Γιοσιχίντε Σούγκα διαπραγματεύτηκε με τον εκτελεστικό διευθυντή της Pfizer Inc το Σάββατο, ώστε να εξασφαλίσει περισσότερες δόσεις εμβολίου, οι οποίες τώρα αναμένεται ότι θα επαρκούν για όλο τον πληθυσμό, από τον Σεπτέμβριο. Ωστόσο, το χρονικό αυτό ορόσημο έπεται κατά πολύ της προγραμματισμένης έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων του Τόκιο, ενώ υπολείπεται χρονικά από τους ρυθμούς εμβολιασμού των περισσότερων οικονομικά ανεπτυγμένων χωρών, όπως εξηγεί το ΑΜΠΕ.

Η Ιαπωνία άρχισε μόλις αυτό το μήνα να εμβολιάζει κατά του κορονοϊού τον ευμεγέθη ηλικιωμένο πληθυσμό της, ενώ ειδικοί στον τομέα της υγείας εκτιμούν ότι ενδέχεται να απαιτηθεί χρονική περίοδος μέχρι το χειμώνα ή ακόμη μεγαλύτερη προκειμένου το μεγαλύτερο τμήμα του γενικού πληθυσμού της χώρας να έχει πρόσβαση στα εμβόλια.

Δεν έχει ξεκαθαριστεί πόσοι ξένοι πολίτες φεύγουν εκτός της Ιαπωνίας για να εμβολιαστούν, αλλά είναι ένα μεγάλο θέμα στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, αλλά και σε επιχειρηματικούς κύκλους.

«Μπορώ να επιβεβαιώσω ότι έχω ακούσει για στελέχη επιχειρήσεων που πηγαίνουν στις πατρίδες τους για τα εμβόλια», δήλωσε ο Μάικλ Μρότσεκ, πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Επιχειρηματικού Συμβουλίου στην Ιαπωνία, προσθέτοντας ότι ο αριθμός των επιχειρηματικών στελεχών που το κάνει αυτό είναι μικρός, εξαιτίας της υποχρέωσης καραντίνας κατά την επιστροφή στην Ιαπωνία.