Έκκληση ενότητας απηύθυνε ο αρχηγός του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος (CDU) Άρμιν Λάσετ, στην πρώτη του εμφάνιση μετά την ανάδειξή του ως υποψηφίου Καγκελάριου για την Χριστιανική Ένωση (CDU/CSU) και ευχαρίστησε το αδελφό κόμμα των Χριστιανοκοινωνιστών (CSU) που, όπως είπε, διευκόλυνε την απόφαση. Υποσχέθηκε δε «κεντρικό ρόλο» στον αρχηγό της CSU Μάρκους Ζέντερ, ο οποίος λίγο νωρίτερα είχε εγκαταλείψει τις φιλοδοξίες του για το χρίσμα.

«Γνωρίζω ότι κάποιοι θα επιθυμούσαν μια διαφορετική απόφαση», παραδέχθηκε ο κ. Λάσετ και διαβεβαίωσε ότι θα επιδιώξει τον διάλογο με όλα τα στελέχη, αλλά και τη συνεννόηση με τον κ. Ζέντερ, ο οποίος, επισήμανε, του επεφύλαξε «καλή και δίκαιη μεταχείριση» σε μία διαδικασία που περιελάμβανε και μια προσωπική απόφαση, ενώ δεν έλαβε κανένα αντάλλαγμα για την υπαναχώρησή του. Ο αρχηγός του CDU ζήτησε από τα δύο κόμματα της Ένωσης να κοιτάξουν μπροστά ενωμένα, εάν θέλουν να διατηρήσουν το προβάδισμα που τους δίνουν οι δημοσκοπήσεις. «Είναι σημαντικό CDU και CSU να μπουν σε αυτή την προεκλογική εκστρατεία ως μία ομάδα. Το CDU δεν θα κερδίσει αυτές τις εκλογές χωρίς το CSU και ισχύει και το αντίστροφο», τόνισε ο υποψήφιος.

Αναφερόμενος στις θέσεις με τις οποίες η Ένωση θα επιδιώξει μια νέα νίκη στις εκλογές του Σεπτεμβρίου, ο Άρμιν Λάσετ τόνισε ότι «δεν μπορούμε να πούμε ότι απλώς συνεχίζουμε όπως πριν» και σημείωσε ενδεικτικά την ανάγκη αποπληρωμής των χρεών που ανέλαβε η χώρα λόγω της πανδημίας. Προειδοποίησε μάλιστα ότι αν μετά τις εκλογές προκύψει μια κυβέρνηση «Πράσινο – Κόκκινο – Κόκκινο» (Πρασίνων – Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος – Αριστεράς), τότε η Γερμανία «θα είναι μια άλλη χώρα» και αυτό, τόνισε, οι 15 τοπικές οργανώσεις μαζί με το CSU «πρέπει να συνεργαστούν για να το αποτρέψουν».

Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με τη στάση που τήρησε η Καγκελάριος ‘Αγγελα Μέρκελ στη διαδικασία επιλογής του υποψηφίου Καγκελάριου, ο κ. Λάσετ αρνήθηκε ότι επρόκειτο για έλλειψη υποστήριξης προς τον ίδιο. «Η Καγκελάριος καθιστούσε πάντα σαφές ότι ήθελε να παραμείνει ουδέτερη», σημείωσε. Νωρίτερα η κυρία Μέρκελ τον είχε συγχαρεί μέσω του εκπροσώπου της, Στέφεν Ζάιμπερτ: «Θερμά συγχαρητήρια, αγαπητέ Άρμιν Λάσετ, για τη νέα αποστολή ως υποψήφιος Καγκελάριος της Ένωσης. Προσβλέπω στην συνεργασία μας τους επόμενους μήνες», έγραψε στο Twitter ο κ. Ζάιμπερτ

Αντιδράσεις και σχόλια

Η Χριστιανική Ένωση δεν έφτασε εύκολα στην ανάδειξη του Άρμιν Λάσετ ως υποψηφίου για την Καγκελαρία. Οι διαδικασίες που προηγήθηκαν προκάλεσαν σοβαρό πρόβλημα ενότητας πέντε μήνες πριν από τις πρώτες εκλογές χωρίς την ‘Αγγελα Μέρκελ. Σύμφωνα με πληροφορίες της εφημερίδας BILD, στη βάση των κομμάτων υπάρχει έντονη δυσαρέσκεια, καθώς αγνοήθηκε η δική τους προτίμηση στο πρόσωπο του Μάρκους Ζέντερ. Όπως μεταδίδει η εφημερίδα, πολλά μέλη του CDU απειλούν με αποχώρηση από το κόμμα. Σε μια προσπάθεια κατευνασμού του κλίματος, ο επικεφαλής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας CDU/CSU Ραλφ Μπρινκχάους τόνισε ότι «τώρα πρέπει να μας ενδιαφέρει ο δρόμος προς τα εμπρός» και διαβεβαίωσε ότι η Ένωση θα στηρίξει τον Άρμιν Λάσετ. «Η επιθυμία για νίκη είναι μεγαλύτερη από την επιθυμία για ρήξη», φέρεται να δήλωσε κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης της Κοινοβουλευτικής Ομάδας που πραγματοποιείται αυτή την ώρα. Στον αρχηγό χρέωσε την ευθύνη για διατήρηση της ενότητας η Νεολαία του CDU, η οποία είχε υποστηρίξει την υποψηφιότητα του Μάρκους Ζέντερ. «Οι περισσότερες κρατιδιακές οργανώσεις μας είχαν ταχθεί υπέρ της υποψηφιότητας του Μάρκους Ζέντερ. Τώρα πρέπει ο Λάσετ να αποδείξει ότι μπορεί να ενώσει τα κόμματα και ότι στην Ένωση κανένας δεν είναι χαμένος», δήλωσε ο αρχηγός της Νεολαίας Τίλμαν Κουμπάν.

«26 Σεπτεμβρίου 2021, ώρα 18:00. Τότε θα πάρει ο Μάρκους Ζέντερ την εκδίκησή του», γράφει σε σχόλιό της η BILD, επικρίνοντας τον τρόπο με τον οποίο ο αρχηγός της CSU εξαναγκάστηκε σε υποχώρηση και προβλέποντας ότι στις εκλογές η Χριστιανική Ένωση υπό τον Άρμιν Λάσετ δεν θα πετύχει ένα καλό αποτέλεσμα. «Η Ένωση απάντησε το ερώτημα του υποψήφιου Καγκελάριου με τον χειρότερο δυνατό τρόπο», σχολιάζει το Focus και κάνει λόγο για μια «χαοτική εκλογή» του κ. Λάσετ, η οποία απογοήτευσε πολλούς. «Όσο κάποιοι Χριστιανοδημοκράτες κλαίνε για τον Ζέντερ, οι Πράσινοι τρίβουν τα χέρια τους», αναφέρει το περιοδικό. «Υποψήφιος Καγκελάριος από τον οίκτο του Ζέντερ», είναι ο τίτλος σχολίου του περιοδικού Der Spiegel. «Ο Άρμιν Λάσετ θα ηγηθεί της προεκλογικής εκστρατείας της Ένωσης. Αλλά ο πραγματικός νικητής της συντηρητικής μονομαχίας λέγεται Μάρκους Ζέντερ», υποστηρίζει ο αρθρογράφος και εξηγεί ότι ο κ. Λάσετ έφερε τους συντρόφους του ενώπιον του διλήμματος: «Προτείνετέ με ή με χάνετε» και από αρχηγό του κόμματος. «Το προεδρείο του CDU αποφάσισε με εκβιασμό, διότι δεν μπορούσε να χάσει άλλον έναν αρχηγό σε τόσο μικρό διάστημα», συμπληρώνει. «Πιέστηκε, ταπεινώθηκε και τελικά σηκώθηκε όρθιος», γράφει η Sueddeutsche Zeitung, αναφερόμενη στην ικανότητα του Άρμιν Λάσετ να επιβιώνει τελικά σε όλες τις δοκιμασίες.