Αν για κάτι φημίζεται η βασιλική οικογένεια της Βρετανίας και αυτό που αντιπροσωπεύει ο θεσμός, αυτό σίγουρα είναι η πίστη στην παράδοση και ο σεβασμός στα ήθη και τα έθιμα, με ό,τι φυσικά αυτό συνεπάγεται. Τα μέλη της είναι μαθημένα να ακολουθούν αυστηρά πρωτόκολλα και να ζούνε καθημερινά με απαράβατους κανόνες, κάνοντας τους πάντες να αναρωτιούνται αν όντως όλα αυτά είναι απαραίτητα τελικά.

Ωστόσο, όλα τα πρωτόκολλα και οι κανονισμοί είναι για να παραβιάζονται, λένε, με τον βασιλιά Ερρίκο VIII να κάνει την αρχή και να προκαλεί αντιδράσεις τόσο στον μικρό κύκλο της οικογένειάς του, όσο και στα πλήθη με μια πρωτοφανή και ανήκουστη για την εποχή του απόφαση -ήταν βασιλιάς της Αγγλίας από τις 21 Απριλίου του 1509 έως το θάνατό του. Ένα από τα πράγματα με τα οποία θα μείνει για πάντα συνδεδεμένος, λοιπόν, ο βασιλιάς Ερρίκος VIII αυτό δεν είναι άλλο από το διαζύγιο. Ναι πολύ σωστά διαβάσατε. Ακόμη και οι βασιλιάδες έχουν πάθη -αυτό τουλάχιστον έχει δείξει και η ιστορία- τα οποία τους κάνουν να καταφύγουν σε σκληρές αποφάσεις και πράξεις που προκαλούν.

Ο βασιλιάς Ερρίκος αποφάσισε να χωρίσει την πρώτη του σύζυγο Αικατερίνη της Αραγωνίας, αφού αποκαλύφθηκε ότι δεν μπορούσε να του προσφέρει τον πολυπόθητο αρσενικό διάδοχο που τόσο αποζητούσε. Φυσικά, αυτός δεν ήταν ο μοναδικός λόγος που ο βασιλιάς της Αγγλίας έφτασε να αλλάξει ακόμη και τη θρησκεία της χώρας για να πάρει διαζύγιο. Όλα γίνανε για τα μάτια μιας γυναίκας, και πιο συγκεκριμένα της Άννα Μπόλεν, που ήταν ήδη ερωμένη του, όπως αναφέρει και το tatler.com.

Ενώ, ωστόσο, δεν πρόκειται για τον πρώτο μονάρχη που χώρισε από τη σύζυγό του -τα πρωτεία ανήκουν στο βασιλιά Λουδοβίκο VII της Γαλλίας- οι ενέργειές του έφεραν «κοσμογονικές» αλλαγές, οδηγώντας στην Αγγλικά Μεταρρύθμιση.

Πέντε αιώνες μετά, το βασιλικό διαζύγιο αποτελεί ένα αρκετά σύνηθες φαινόμενο, πια, με τρία από τα τέσσερα παιδιά της βασίλισσας Ελισάβετ να είναι διαζευγμένα, ενώ το ίδιο ισχύει και για ένα από τα εγγόνια της αλλά και την ίδια της την αδερφή.