Σταθερά αυξάνεται εδώ και τρεις εβδομάδες ο αριθμός των νεκρών από τη χολέρα στην Αϊτή, η οποία ακόμα μαζεύει τα κομμάτια  της από το φονικό σεισμό της 12ης Ιανουαρίου, που κόστισε τη ζωή 250.000 ανθρώπων.

Η κατάσταση μέρα με τη μέρα χειροτερεύει και οι Αϊτινοί περιμένουν στην ουρά για τη θεραπεία στα νοσοκομεία που είναι ασφυκτικά γεμάτα, χωρίς να υπάρχει ούτε ίχνος κρεβατιού. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα να πρέπει οι γιατροί να επιλέξουν ποιους θα φροντίσουν αφήνοντας πολλούς στην τύχη της ασθένειας.

Οι νεκροί από τη χολέρα στην Αϊτή έφτασαν τους 800, σύμφωνα με αμερικανό ειδικό, όμως οι υγειονομικές αρχές των ΗΠΑ επισήμαναν πως ο κίνδυνος μετάδοσης της ασθένειας στη χώρα είναι μικρός με δεδομένο το επαρκές σύστημα υγιεινής.

Η γειτονική Δομικανή Δημοκρατία βρίσκεται σε κατάσταση συναγερμού για την πιθανότητα μετάδοσης της νόσου, αλλά στις ΗΠΑ οι αρμόδιες αρχές ανακοίνωσαν πως υπάρχει πιθανότητα λίγων κρουσμάτων, όμως ο κίνδυνος εκτεταμένης μετάδοσης είναι μικρός λόγω του επαρκούς συστήματος υγιεινής.

Η επιδημία χολέρας επιδεινώθηκε από τις πλημμύρες που προκάλεσε ο τυφώνας Τόμας αυτόν τον μήνα.