Η επιδημία της χολέρας που έχει προκαλέσει το θάνατο σχεδόν 600 ανθρώπων στην Αϊτή συνεχίζει να εξαπλώνεται στη κατεστραμμένη από το σεισμό πρωτεύουσα του Πορτ Ο Πρενς και αναμένεται ότι θα επεκταθεί ακόμα περισσότερο και ταχύτατα στην χωρίς υποδομές πόλη των 3 εκατομμυρίων ανθρώπων, ανακοίνωσαν σήμερα οι υγειονομικές αρχές.

Ήδη στο Πορτ Ο Πρενς έχουν καταμετρηθεί 73 κρούσματα χολέρας, ανακοίνωσε ο Παναμερικανικός Οργανισμός Υγείας .
Η επιδημία που ξεκίνησε πριν από τρεις εβδομάδες, κυρίως από τις αγροτικές περιοχές της Αϊτής, τώρα απειλεί τις πυκνοκατοικημένες παραγκουπόλεις της πρωτεύουσας καθώς στους πρόχειρους και στους αυτοσχέδιους καταυλισμούς του Πορτ Ο Πρενς διαμένουν περισσότερα από 1,3 εκατομμύριο άνθρωποι.

«Η ασθένεια έχει ήδη φτάσει στο μητροπολιτικό κέντρο» δήλωσε ο Γκαμπριέλ Τιμότε, γενικός διευθυντής του υπουργείου Υγείας της Αϊτής.

Στην εξάπλωση της επιδημίας έχει συμβάλλει ουσιαστικά και ο τυφώνας Τόμας, που έπληξε την Αϊτή στις αρχές του μήνα, με συνέπεια να έχουν πλημμυρίσει πολλές περιοχές και η ανθρωπιστική βοήθεια να μην μπορεί να φτάσει ή να διανεμηθεί στη φτωχότερη χώρα του δυτικού ημισφαιρίου, όπου από τον ισχυρότατο σεισμό της 12ης Ιανουαρίου έχασαν τη ζωή τους 250.000 άνθρωποι.

Στο μεταξύ οι γενικές εκλογές που έχουν προκηρυχθεί για τις 28 Νοεμβρίου στην Αϊτή θα διεξαχθούν κανονικά επιμένουν οι τοπικές αρχές.

Ο Τιμότε ανακοίνωσε ότι μέχρι στιγμής έχουν καταγραφεί 115 κρούσματα και ένας θάνατος στο νοσοκομείο του Σίτε Σολέιγ, της μεγαλύτερης παραγκούπολης, τον απίστευτο λαβύρινθο από τούβλινες, ξύλινες και τενεκεδένιες παράγκες που διχοτομείται από χαντάκια γεμάτα σκουπίδια και ακαθαρσίες που καταλήγουν στην θάλασσα.