Η κατάσταση στην Αϊτή είναι πλέον τραγική και κάθε μέρα αυξάνεται ο αριθμός των νεκρών που έχουν χτυπηθεί από τη χολέρα.

Η κατάσταση ενδέχεται σύντομα να τεθεί εκτός ελέγχου.Οι νεκροί έχουν φτάσει σχεδόν τους 650, ενώ πάνω από 10.000 είναι οι πολίτες της χώρας που έχουν προσβληθεί από την ασθένεια.

Οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα ανακοίνωσαν ότι στελέχη της στην πρωτεύουσα έχουν αντιμετωπίσει πάνω από 200 κρούσματα οξείας διάρροιας στην πρωτεύουσα, ένα χαρακτηριστικό που υποδηλώνει ξέσπασμα χολέρας, κάνοντας λόγο για «πολύ ανησυχητική» κατάσταση.

Το πέρασμα του τυφώνα Τόμας την περασμένη εβδομάδα προκάλεσε πλημμύρες και ενδέχεται να επιτάχυνε και να εξάπλωσε την μόλυνση.

Μόνο στην περιοχή Αρτιμπονίτ, όπου διαγνώστηκαν τα πρώτα κρούσματα, οι νεκροί ξεπερνούν τους 450 και οι προσβεβλημένοι τους 7.300.

Η ασθένεια εξαπλώνεται ταχύτατα στη Γκοναΐβ, όπου ο δήμαρχος έχει θάψει προσωπικά 31 ανθρώπους. Μεγάλο μέρος της Γκοναΐβ είχε θαφτεί στη λάσπη από τους τυφώνες και τις τροπικές καταιγίδες το 2004 και το 2008 και χιλιάδες κάτοικοί της είχαν χαθεί.