Για προκλήσεις στο ουκρανικό ζήτημα κατηγόρησε σήμερα τη Ρωσία η υπουργός Άμυνας της Γερμανίας, λίγο πριν από τη σύνοδο κορυφής με τους ομολόγους της του ΝΑΤΟ και καθώς η κατάσταση στο πεδίο επιδεινώνεται.

«Η εντύπωση που έχω είναι ότι η ρωσική πλευρά κάνει τα πάντα για να προκαλέσει αντιδράσεις» δήλωσε η Άνεγκρετ Κραμπ-Καρενμπάουερ στο δημόσιο τηλεοπτικό δίκτυο ARD, προσθέτοντας ότι «με την Ουκρανία δεν θέλουμε να επιτρέψουμε να παρασυρθούμε σε αυτό το πεδίο».

Η Μόσχα έχει συγκεντρώσει δεκάδες χιλιάδες στρατιώτες στα σύνορα με την πρώην αυτή σοβιετική δημοκρατία, η οποία φιλοδοξεί να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ, όπως εξηγεί το ΑΜΠΕ.

Παράλληλα από τις αρχές της χρονιάς έχει αναζωπυρωθεί η βία στην σύγκρουση στην ανατολική Ουκρανία ανάμεσα στις δυνάμεις του Κιέβου και φιλορώσων αυτονομιστών.

«Αν τα πράγματα είναι έτσι όπως ισχυρίζεται η ρωσική πλευρά, ότι πρόκειται για ασκήσεις, τότε υπάρχουν διεθνείς κανόνες που προβλέπονται γι’ αυτό για να διασφαλιστεί η διαφάνεια και η εμπιστοσύνη» υπογράμμισε η Γερμανίδα υπουργός.

«Εμείς είμαστε δεσμευμένοι στο πλευρό της Ουκρανίας, τα πράγματα είναι σαφή» βεβαίωσε παράλληλα.

Ταυτοχρόνως είναι επίσης προφανές ότι ο Ρώσος πρόεδρος «δεν αναμένει παρά ένα βήμα (της Ουκρανίας) προς την κατεύθυνση του ΝΑΤΟ για να το χρησιμοποιήσει ως επιχείρημα για να δράσει περαιτέρω» σημείωσε όσον αφορά τους κινδύνους άμεσης σύγκρουσης ανάμεσα στη Μόσχα και το Κίεβο.

Η υπουργός υπογράμμισε επίσης ότι η κατάσταση παρακολουθείται με ανησυχία. «Θα κάνουμε ό,τι μπορούμε για να διασφαλίσουμε ότι η κατάσταση δεν θα γενικευτεί» υπογράμμισε, χαιρετίζοντας το Κίεβο για τη μετρημένη μέχρι στιγμής αντίδρασή του.

TAGS
Μάθετε πρώτοι τι συμβαίνει στην Ελλάδα και τον κόσμο στο Google News του Newsbeast.gr. Ακολουθήστε το Newsbeast.gr σε Instagram, Facebook και Twitter.