Η Ελβετία έρχεται να προστεθεί στα κράτη που προσφέρουν προνόμια σε όσους συμμορφώνονται με τα μέτρα κατά της COVID-19, καθώς μία περιοχή επιτρέπει στους μαθητές των δύο μεγαλύτερων τάξεων της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης να βγάλουν τις μάσκες τους εάν τα σχολεία τους συμμετέχουν σε μαζικά διαγνωστικά τεστ για κορονοϊό.

Αυτή η μικρή κίνηση από τις 12 Απριλίου από το ορεινό καντόνι Γκριζόν στα ιταλικά σύνορα είναι χαρακτηριστικό της γενικότερης παγκόσμιας συζήτησης για το εάν οι άνθρωποι που βρίσκονται αρνητικοί στα τεστ ή έχουν εμβολιαστεί θα πρέπει να απολαμβάνουν περισσότερες ελευθερίες.

Για να ταξιδέψει κανείς με αεροπλάνο, ήδη απαιτείται να επιδείξει αρνητικό τεστ, ενώ οι αεροπορικές εταιρίες επιθυμούν όσοι έχουν εμβολιαστεί να μπορούν να μετακινούνται χωρίς περιορισμούς.

Στη Βρετανία, ο πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον ξεκίνησε τη συζήτηση προτείνοντας τα μπαρ να μπορούν να περιορίζουν τους πελάτες τους σε αυτούς που επιδεικνύνουν τα λεγόμενα «διαβατήρια παμπ» ως αποδεικτικό στοιχείο του εμβολιασμού τους.

Το καντόνι Γκριζόν εισήγαγε την υποχρεωτική χρήση μάσκας για τα μεγαλύτερα παιδιά της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης στα σχολεία τον Φεβρουάριο, καθώς εργαζόμενοι σε πολυτελή ξενοδοχεία του Σεν Μόριτζ βρέθηκαν θετικοί σε παραλλαγμένα στελέχη του κορονοϊού.

Έκτοτε το καντόνι προωθεί μαζικά τεστ, μεταξύ των οποίων και στα σχολεία, και έχει πει ότι οι μαθητές στο 95% των εκπαιδευτικών ιδρυμάτων που έχουν συμμετάσχει σε αυτά θα πρέπει τώρα να μπορούν να βγάλουν τις μάσκες τους.

«Η απόφαση βασίζεται τώρα στη θετική επίδραση της στρατηγικής των τεστ στο καντόνι», ανέφεραν οι αρχές στο Γκριζόν.

«Με τα εβδομαδιαία τεστ στα σχολεία, έχουμε πρόσβαση σε ένα εργαλείο που μπορεί γρήγορα να ταυτοποιήσει κρούσματα COVID-19 και να διακόψει την αλυσίδα μετάδοσης».

Στο καντόνι Γκριζόν θα συνεχίζει να είναι η υποχρεωτική η χρήση μάσκας για τους δασκάλους και τους μαθητές της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης.