Ήταν ένας από τους υπεύθυνους για τον θάνατο δεκάδων χιλιάδων Εβραίων κατά τα σκοτεινά χρόνια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, όντας στενός συνεργάτης του περιβόητου Άντολφ Άιχμαν. Ωστόσο, παρά το γεγονός ότι έπαιξε έναν πολύ βρώμικο ρόλο εκείνη την περίοδο, μεταπολεμικά… αξιοποιήθηκε για να κάνει «μυστική δουλειά».

Σημερινό δημοσίευμα της αυστριακής εφημερίδας Der Standard προχωρά σε νέες αποκαλύψεις για τον ρόλο και τη μεταπολεμική πολυετή «σταδιοδρομία» στη Γερμανική Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Πληροφοριών του Φραντς Γιόζεφ Χούμπερ, του επικεφαλής της Γκεστάπο στη Βιέννη, μεταξύ 1938 και 1945, στρατηγού των διαβόητων ταγμάτων εξόντωσης SS.

Μετά την προσάρτηση της Αυστρίας τον Μάρτιο του 1938 στο Γ’ Ράιχ, ο Χούμπερ είχε αποσταλεί με τον Άιχμαν στη Βιέννη, όπου ανέλαβε διευθυντής της μυστικής κρατικής αστυνομίας.

Ως επικεφαλής του «Κεντρικού Γραφείου Εβραϊκής Μετανάστευσης» που ιδρύθηκε από τον Άιχμαν, είχε την ευθύνη για τη «μαζική μεταγωγή του εβραϊκού πληθυσμού της Βιέννης» στα ναζιστικά στρατόπεδα συγκέντρωσης, όπως αναφέρει ο γνωστός Αυστριακός ιστορικός, Τόμας Μανγκ.

Τον Αυστριακό ιστορικό επικαλείται το Πρώτο Πρόγραμμα της δημόσιας Γερμανικής Ραδιοτηλεόρασης ARD, που μαζί με την αμερικανική εφημερίδα New York Times προχώρησαν στη σχετική έρευνα και τις νέες αποκαλύψεις για τη μεταπολεμική «σταδιοδρομία» του Χούμπερ.

Σύμφωνα με την Der Standard και όπως αναμεταδίδει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, αμέσως μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, ο Χούμπερ εργάστηκε για τις υπηρεσίες πληροφοριών των ΗΠΑ, όπως αναφέρει η εφημερίδα New York Times, η οποία, επικαλούμενη έγγραφα της CIA, παραπέμπει στο τότε ενδιαφέρον της Αμερικανικής Υπηρεσίας Πληροφοριών κυρίως για το δίκτυο του Χούμπερ στη διάρκεια του πολέμου, προκειμένου να στρατολογηθούν πράκτορες εναντίον της Σοβιετικής Ένωσης.

Αυτός ήταν και ο λόγος που οι αμερικανικές Αρχές παρεμπόδισαν τότε την έκδοση του Χούμπερ στην Αυστρία, όπου θα δικαζόταν ως εγκληματίας πολέμου για την εξόντωση δεκάδων χιλιάδων Εβραίων.

Ταυτόχρονα, από την πρόσφατη αξιολόγηση άγνωστων εγγράφων από τα αρχεία της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Πληροφοριών (BND) της Γερμανίας αποδεικνύεται ότι ο Φραντς Γιόζεφ Χούμπερ εργάστηκε για την BND και τον προκάτοχό της οργανισμό από το 1955 έως την συνταξιοδότησή του το 1967.

Σύμφωνα με την τωρινή έρευνα, η Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Πληροφοριών είχε προσλάβει τον Χούμπερ τον Δεκέμβριο του 1955, αν και γνώριζε το ναζιστικό του παρελθόν.

Μάλιστα, η γερμανική υπηρεσία διέδιδε προφανώς ψευδώς, ότι ο Χούμπερ εργαζόταν ως «μικρός υπάλληλος» στην ιδιαίτερη πατρίδα του, το Μόναχο, ενώ ο ίδιος εργαζόταν πραγματικά για την BND.

Μέχρι τον θάνατό του, το 1975, ο Χούμπερ μπόρεσε να ζήσει ανενόχλητος με το πραγματικό του όνομα στη βαυαρική πόλη, και έτσι ήταν ένας από τους συνεργούς του Άιχμαν που τελικά «έφυγε» χωρίς ποτέ να πληρώσει για τα εγκλήματά του.

Ο ίδιος ο Άντολφ Άιχμαν, ένας από τους κεντρικούς αρχιτέκτονες του Ολοκαυτώματος εντοπίστηκε από Ισραηλινούς πράκτορες στην Αργεντινή, στην οποία είχε καταφύγει μετά τον Πόλεμο, και μεταφέρθηκε στο Ισραήλ, όπου προσάχθηκε ως εγκληματίας πολέμου σε δίκη, η οποία είχε αρχίσει πριν από 60 χρόνια, στις 11 Απριλίου του 1961, στην Ιερουσαλήμ.

Ο αρχιεγκληματίας πολέμου, το δεξί χέρι του Αδόλφου Χίτλερ, καταδικάστηκε σε θάνατο και εκτελέστηκε με απαγχονισμό στις φυλακές Ράμλα στο Τελ Αβίβ, την 1η Ιουνίου 1962.