Δύο ηγέτες των φιλορώσων αυτονομιστών ανταρτών στην ανατολική Ουκρανία δήλωσαν σήμερα ότι θα διατάξουν τις δυνάμεις τους να εφαρμόσουν άμεσα μια εκεχειρία από αύριο εάν επιτευχθεί συμφωνία με το Κίεβο στις συνομιλίες οι οποίες θα γίνουν στο Μινσκ, την πρωτεύουσα της Λευκορωσίας, σύμφωνα με έναν ιστότοπο ο οποίος πρόσκειται στους αυτονομιστές.

Ο Αλεξάντερ Ζαχαρτσένκο, ο ηγέτης της αυτοανακηρυγμένης Λαϊκής Δημοκρατίας του Ντονέτσκ, και ο Ιγκόρ Πλοτνίτσκι, ο ηγέτης της αυτοανακηρυγμένης Λαϊκής Δημοκρατίας του Λουγκάνσκ, ανέφεραν σε μια κοινή ανακοίνωσή τους πως οι αντάρτες «είναι έτοιμοι στις 15:00 (τοπική ώρα και ώρα Ελλάδας) να διατάξουν μια εκεχειρία, εάν έχει επιτευχθεί μια συμφωνία και οι αντιπρόσωποι της Ουκρανίας υπογράψουν ένα σχέδιο για την πολιτική διευθέτηση της σύγκρουσης».

Σύμφωνα με τους ίδιους, η συμφωνία πρέπει να ορίζει «με λεπτομέρειες το πώς θα υπάρξουν εγγυήσεις για τη συμμόρφωση προς το καθεστώς» της εκεχειρίας.

Εξάλλου οι δυο αυτονομιστές ηγέτες πρότειναν τη δημιουργία μιας «περιοχής ασφαλείας» που θα αποτελείται από πέντε τομείς, ο καθένας εκ των οποίων θα επιτηρείται από 40 παρατηρητές του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη.

Οι προτάσεις αυτές απηχούν εκείνες που έχει υποβάλει ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν.

Εξάλλου οι αντάρτες ηγέτες ανέφεραν πως θα συμφωνήσουν να δημιουργηθεί ένας ανθρωπιστικός διάδρομος για τους εκτοπισμένους και τους πρόσφυγες αλλά και τη διέλευση ανθρωπιστικής βοήθειας στο πλαίσιο της εκεχειρίας «προκειμένου να σταθεροποιηθεί η κατάσταση και να σταματήσει η αιματοχυσία».