Ο πακιστανικός στρατός ανακοίνωσε σήμερα ότι έχει σκοτώσει περισσότερους από 900 ισλαμιστές από την έναρξη, τον Ιούνιο, μιας επιχείρησης στα προπύργια των Ταλιμπάν στην περιοχή των φυλών του Βόρειου Ουαζιριστάν, στα σύνορα με το Αφγανιστάν.

Στα μέσα Ιουνίου οι ένοπλες δυνάμεις του Πακιστάν εξαπέλυσαν την επιχείρηση Ζαρμπ-ε-Αζμπ —από την ονομασία του σπαθιού του προφήτη Μωάμεθ— εναντίον των Πακιστανών Ταλιμπάν της οργάνωσης Τεχρίκ-ε-Ταλιμπάν (TTP), των συμμάχων τους της Αλ Κάιντα και των Ουζμπέκων και Ουιγούρων μαχητών.

Από το 2007 το ΤΤΡ έχει πολλαπλασιάσει τις επιθέσεις του σε όλη τη χώρα κατηγορώντας την κυβέρνηση ότι συνεργάζεται με τις ΗΠΑ στον «πόλεμο κατά του τρόμου» και δεν εφαρμόζει τη σαρία, τον ισλαμικό νόμο.

«Από την έναρξη της επιχείρησης σκοτώθηκαν 910 τρομοκράτες. Έχασαν επίσης τη ζωή τους 82 στρατιώτες, πολεμώντας την τρομοκρατία» ανακοίνωσε ο στρατός, διευκρινίζοντας ότι οι 65 από τους στρατιώτες σκοτώθηκαν στη ζώνη των φυλών και οι υπόλοιποι σε άλλες περιοχές της χώρας.

Ο απολογισμός αυτός δεν στάθηκε δυνατόν να επιβεβαιωθεί από ανεξάρτητες πηγές. Οι μαρτυρίες που είχε συλλέξει τον Ιούλιο το Γαλλικό Πρακτορείο έκαναν λόγο για τουλάχιστον 30 αμάχους νεκρούς στην κοιλάδα του Σαουάλ, στο Βόρειο Ουαζιριστάν.

Οι Πακιστανοί Ταλιμπάν χαρακτήρισαν «ψέματα» όσα ανακοίνωσε ο στρατός υποστηρίζοντας ότι έχασαν μόνο «25 με 30» μαχητές τους στις επιχειρήσεις αυτές.

«Πριν ξεκινήσει η επιχείρηση οι μουτζαχεντίν είχαν μεταφέρει τα στρατόπεδα εκπαίδευσης και τα εργαστήρια παρασκευής βομβών σε ασφαλή σημεία» ανέφερε σε ανακοίνωσή του ο Εχσανουλάχ Εχσάν, ο εκπρόσωπος της ισλαμιστικής οργάνωσης Τζαμαάτ ουλ Άχραρ.

Οι ΗΠΑ καλούσαν για χρόνια το Πακιστάν να οργανώσει επιχειρήσεις εναντίον των Ταλιμπάν και ιδίως εναντίον του πανίσχυρου δικτύου Χακάνι που χρησιμοποιεί το Ουαζιριστάν για να εξαπολύει επιθέσεις εναντίον των αμερικανικών δυνάμεων στην άλλη πλευρά των συνόρων, στο Αφγανιστάν. Σύμφωνα πάντως με αναλυτές και με τοπικές πηγές, πολλοί μαχητές του δικτύου Χακάνι πρόλαβαν να διασχίσουν τα σύνορα και να περάσουν στο Αφγανιστάν πριν ξεκινήσει η επιχείρηση Ζαρμπ-ε-Αζμπ του στρατού.