Σε ελεύθερη πτώση βρίσκεται η δημοτικότητα του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος (CDU) της Γερμανίδας καγκελαρίου Άνγκελα Μέρκελ. Μειώθηκε κατά τρεις μονάδες αυτή την εβδομάδα, στο χαμηλότερο ποσοστό της εδώ και ένα χρόνο, σύμφωνα με δημοσκόπηση που δημοσιεύθηκε σήμερα, ενώ οι Πράσινοι βρίσκονται μόλις τέσσερις μονάδες πιο πίσω.

Το CDU και το αδελφό του κόμμα στη Βαυαρία, οι Χριστιανοκοινωνιστές (CSU), συγκεντρώνουν το 26% της πρόθεσης ψήφου, σύμφωνα με τη δημοσκόπηση της Forsa, σύμφωνα με το ΑΜΠΕ.

Στις ομοσπονδιακές εκλογές του Σεπτεμβρίου δεν θα συμμετάσχει η Μέρκελ, η οποία έχει δηλώσει ότι δεν πρόκειται να διεκδικήσει νέα θητεία στην καγκελαρία.

Η αγανάκτηση της κοινής γνώμης από τη διαχείριση της κρίσης του κορονοϊού αυξάνεται και αυτό έχει επίπτωση στη δημοτικότητα των Συντηρητικών οι οποίοι έχουν δει τη στήριξή τους να μειώνεται κατά εννέα μονάδες μέσα σε διάστημα ενός μήνα.

«Η Ένωση βρίσκεται σε ελεύθερη πτώση» είναι ο τίτλος του περιοδικού Focus Online.

Παράλληλα το CDU υπέστη ιστορικές ήττες σε δύο περιφερειακές εκλογικές αναμετρήσεις νωρίτερα αυτό τον μήνα εξαιτίας της αγανάκτησης από τη βραδύτητα της εκστρατείας εμβολιασμού κατά της covid-19 και των παρατεταμένων lockdown, αλλά και εξαιτίας ενός σκανδάλου αγοράς προστατευτικών μασκών από εταιρεία στέλεχος της οποίας είναι ο σύζυγος του ομοσπονδιακού υπουργού Υγείας Γενς Σπαν.

Η δημοτικότητα των Πράσινων αυξήθηκε κατά μία μονάδα στο 22% σύμφωνα με τη δημοσκόπηση που διενήργησε το Forsa το διάστημα 16 με 22 Μαρτίου για λογαριασμό του RTL/ntv.

Οι Σοσιαλδημοκράτες (SPD), που συμμετέχουν στον κυβερνητικό συνασπισμό με το CDU, παραμένουν σταθερά στο 16%. Οι Ελεύθεροι Δημοκράτες (FDP) είδαν τη δημοτικότητά τους να αυξάνεται δύο μονάδες και να φτάνει το 10%. Το ακροδεξιό κόμμα Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD)και το αριστερό Die Linke παραμένουν στο 10% και 8% αντίστοιχα.

Με βάση τα στοιχεία της δημοσκόπησης οι Χριστιανοδημοκράτες της Μέρκελ δεν θα μπορούν να σχηματίσουν κυβέρνηση συνασπισμού με το FDP, το κόμμα που προτιμούν ως εταίρο. Ίσως χρειαστεί να συμμαχήσουν με τους Πράσινους ή τους Πράσινους και το FDP.