Την κήρυξη της Υεμένης σε «κατάσταση υγειονομικής έκτακτης ανάγκης» ζητά η Εθνική Επιτροπή Αντιμετώπισης της Covid-19 τονίζοντας πως η κυβέρνηση της εμπόλεμης χώρας πρέπει να επιβάλει μερική απαγόρευση της κυκλοφορίας.

Η Υεμένη καταγράφει τις τελευταίες ημέρες περίπου 100 νέα κρούσματα κορονοϊού ημερησίως, τα περισσότερα από την αρχή της πανδημίας.

Οι ειδικοί, όπως μεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων εκτιμούν ότι οι πραγματικοί αριθμοί είναι πολύ μεγαλύτεροι, καθώς δεν υπάρχουν διαθέσιμα διαγνωστικά τεστ και το σύστημα υγείας είναι στα πρόθυρα της κατάρρευσης.

Σε ανάρτησή της στο Twitter η Εθνική Επιτροπή Αντιμετώπισης της Covid-19 ζητεί από «το υπουργείο Δημόσιας Υγείας και Πληθυσμού να κηρύξει κατάσταση υγειονομικής έκτακτης ανάγκης σε όλες τις επαρχίες, να ενισχύσει το επίπεδο προετοιμασίας των νοσοκομείων και να προσφέρει ατομικό εξοπλισμό προστασίας στους υγειονομικούς».

Η ανακοίνωση αυτή γίνεται «ενόψει της πιθανότητας ενός δεύτερου κύματος» της πανδημίας.

Η επιτροπή ζήτησε επίσης την επιβολή «μερικής απαγόρευσης κυκλοφορίας», ανάλογα με την υγειονομική κατάσταση στις διάφορες περιοχές.

Παράλληλα απηύθυνε έκκληση στα αρμόδια υπουργεία να κλείσουν τις αίθουσες διεξαγωγής γάμων και τα τεμένη, με εξαίρεση τις ώρες της προσευχής, καθώς και να δώσουν άδεια στους ηλικιωμένους δημόσιους υπαλλήλους ή σε όσους πάσχουν από χρόνια νοσήματα.

Η επιτροπή αναφέρεται στη διεθνώς αναγνωρισμένη κυβέρνηση της Υεμένης, η οποία όμως δεν ελέγχει όλη τη χώρα.

Οι σιίτες αντάρτες Χούτι έχουν υπό τον έλεγχό τους το μεγαλύτερο μέρος της βόρειας Υεμένης, περιλαμβανομένης της πρωτεύουσας Σανάα.

Οι Χούτι δεν ανακοινώνουν τον αριθμό των κρουσμάτων covid-19 που καταγράφονται στις περιοχές που ελέγχουν.

Από την αρχή της πανδημίας μη κυβερνητικές οργανώσεις προειδοποιούν ότι η υγειονομική κρίση ενδέχεται να μετατραπεί σε καταστροφή και να επιδεινώσει την ανθρωπιστική καταστροφή που ήδη εκτυλίσσεται στην Υεμένη, την οποία ο ΟΗΕ έχει χαρακτηρίσει τη χειρότερη παγκοσμίως.

Η χώρα των περίπου 30 εκατομμυρίων κατοίκων έχει καταγράψει επισήμως περίπου 3.500 κρούσματα κορονοϊού και 771 θανάτους.