Ένας τηλεοπτικός σταθμός του Ιράν μετέδωσε σήμερα εικόνες από αυτά που περιέγραψε ως τα συντρίμμια ενός ισραηλινού μη επανδρωμένου αναγνωριστικού αεροσκάφους, το οποίο κατερρίφθη το σαββατοκύριακο κοντά στις πυρηνικές εγκαταστάσεις στο Νατάνζ, στο κεντρικό τμήμα της χώρας, σύμφωνα με τις αρχές της Ισλαμικής Δημοκρατίας.

Σύμφωνα με ΜΜΕ στο Ιράν, το μη επανδρωμένο τηλεχειριζόμενο αεροσκάφος ήταν του τύπου «Ερμής».

Οι εικόνες που μετέδωσε το αραβόφωνο τηλεοπτικό δίκτυο αλ Άλαμ του Ιράν δείχνουν τα συντρίμμια ενός μη επανδρωμένου αεροσκάφους σε άγνωστη τοποθεσία.

Δεν υπάρχουν εμφανή διακριτικά που να δείχνουν πως το αεροσκάφος αυτό είναι ισραηλινό.

Το Ισραήλ δεν έχει σχολιάσει μέχρι στιγμής τις κατηγορίες από μέρους της Τεχεράνης, που καταγράφονται ενώ το Ιράν και η ομάδα 5+1 εργάζονται για την επίτευξη μιας συμφωνίας ως την νέα προθεσμία της 24ης Νοεμβρίου.

Η συμφωνία αυτή θα θέτει αυστηρούς περιορισμούς στο πυρηνικό πρόγραμμα της Ισλαμικής Δημοκρατίας με αντάλλαγμα την άρση μέρους των κυρώσεων που έχουν επιβληθεί στο κράτος αυτό.

Στις εγκαταστάσεις στη Νατάνζ εμπλουτίζεται ουράνιο σε επίπεδο έως και 5% από το 2007. Το υλικό αυτό μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως καύσιμο για αντιδραστήρες.

Οι δυτικές χώρες θεωρούν ότι το εργοστάσιο είναι υπερμέγεθες και εκφράζουν φόβους πως θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για τον εμπλουτισμό ουρανίου σε επίπεδο κατάλληλο για την κατασκευή πυρηνικών όπλων, σημειώνοντας πως το Ιράν διαθέτει μόνον ένα ηλεκτροπαραγωγικό πυρηνικό εργοστάσιο.

Οι εγκαταστάσεις στο Νατάνζ ήταν ο στόχος του ιού Stuxnet ο οποίος είχε εξαπολυθεί το 2010, όταν 30.000 ιρανοί ηλεκτρονικοί υπολογιστές μολύνθηκαν. Ο ιός αυτός φαίνεται πως είχε στόχο τους υπολογιστές που χειρίζονται τις συσκευές φυγοκέντρησης του Ιράν.

Δυτικοί ειδικοί σε ζητήματα ασφάλειας υπολογιστών και δικτύων πιστεύουν πως ο ιός αυτός αναπτύχθηκε από τις μυστικές υπηρεσίες κρατών της Δύσης, πιθανόν του Ισραήλ ή των ΗΠΑ.

Το Ισραήλ δεν αποκλείει το ενδεχόμενο να προχωρήσει σε στρατιωτικά πλήγματα εναντίον των πυρηνικών εγκαταστάσεων του Ιράν.

Ο Ιρανός υπουργός Εξωτερικών Μοχαμάντ Τζαβάντ Ζαρίφ, όπως έγινε γνωστό νωρίτερα σήμερα, θα έχει μια συνάντηση με την επικεφαλής της διπλωματίας της ΕΕ Κάθριν Άστον —η οποία εκπροσωπεί την ομάδα 5+1 στις διαπραγματεύσεις— στις Βρυξέλλες την 1η Σεπτεμβρίου.

Νωρίτερα σήμερα εξάλλου ο στρατηγός Αμίρ-Αλί Χατζιζαντέχ, ο διοικητής των αεροδιαστημικών δυνάμεων των Φρουρών της Επανάστασης, δήλωσε πως η Τεχεράνη

«θα επιταχύνει τον εξοπλισμό της Δυτικής Όχθης και επιφυλάσσεται του δικαιώματος να δώσει οποιαδήποτε απάντηση» στην αποστολή του ισραηλινού μη επανδρωμένου αεροπλάνου.