Η γερμανική κυβέρνηση αρνήθηκε σήμερα να σχολιάσει δημοσίευμα σύμφωνα με το οποίο πλήρωσε εκατομμύρια για την απελευθέρωση ενός ομήρου ο οποίος κρατούνταν από τη τζιχαντιστική οργάνωση Ισλαμικό Κράτος.

«Δεν έχουμε να πούμε τίποτε γι’ αυτό», δήλωσε εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών σχετικά με το δημοσίευμα στη γερμανική εφημερίδα «Βελτ αμ Ζόνταγκ».

Σύμφωνα με την εφημερίδα, η γερμανική κυβέρνηση εξασφάλισε τον Ιούνιο την απελευθέρωση ενός 27χρονου γερμανού ομήρου, ο οποίος είχε απαχθεί πέρυσι στη Συρία από το Ισλαμικό Κράτος.

Επικαλούμενη αξιωματούχους της ασφάλειας, η εφημερίδα αναφέρει πως την υπόθεση του εν λόγω ομήρου παρακολουθούσαν επί μήνες η ομοσπονδιακή εγκληματολογική υπηρεσία, το προσωπικό κρίσης του υπουργείου Εξωτερικών και η ομοσπονδιακή υπηρεσία πληροφοριών.

Η εφημερίδα αναφέρει στο δημοσίευμά της πως αξιωματούχοι του υπουργείου Εξωτερικών αρνήθηκαν ότι κατέβαλαν λύτρα οποιουδήποτε είδους.

Πολλές κυβερνήσεις αρνούνται ως γενικό κανόνα να πληρώνουν λύτρα, αλλά δημοσιογραφικές έρευνες έχουν αποκαλύψει πολλές υποθέσεις στις οποίες καταβλήθηκαν εκατομμύρια για την απελευθέρωση συλληφθέντων από μαχητές.

Τον Ιούλιο, οι «New York Times» ανέφεραν πως η αλ-Κάιντα και συνεργαζόμενες οργανώσεις έχουν πάρει από το 2008 τουλάχιστον 125 εκατ. δολάρια σε λύτρα.

Το θέμα έχει έρθει και πάλι στο προσκήνιο μετά το φόνο του αμερικανού δημοσιογράφου Τζέιμς Φόλεϊ, ο οποίος πρόσφατα αποκεφαλίσθηκε από το Ισλαμικό Κράτος.

Σύμφωνα με δημοσιεύματα των μέσων ενημέρωσης, από την οικογένεια του Φόλεϊ είχαν ζητηθεί 132 εκατ. δολάρια ως αντάλλαγμα για το γιο τους.

Η πολιτική των ΗΠΑ είναι να μην πληρώνουν λύτρα.

Στο μεταξύ, η εφημερίδα «Sunday Times» αναφέρει σε σημερινό δημοσίευμά της πως οι βρετανικές υπηρεσίες πληροφοριών έχουν προσδιορίσει την ταυτότητα του δολοφόνου του Φόλεϊ, ο οποίος μιλούσε με βρετανική προφορά στο βίντεο στο οποίο καταγράφηκε ο αποκεφαλισμός. Η ταυτότητα του άνδρα δεν έχει δοθεί στη δημοσιότητα.