Το Εθνικό Εκλογικό Συμβούλιο (CNE) του Ισημερινού επιβεβαίωσε το Σάββατο ότι ο αριστερός οικονομολόγος Αντρές Αράους και ο συντηρητικός πρώην τραπεζίτης Γκιγιέρμο Λάσο θα αναμετρηθούν στον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών, την 11η Απριλίου, αφού «διευθετήθηκαν» όλες οι εκκρεμότητες και οι αμφισβητήσεις του αποτελέσματος του πρώτου γύρου, που διεξήχθη τον Φεβρουάριο.

Αφού «καταμετρήθηκε το 100% των ψήφων» και «διευθετήθηκαν όλες οι νομικές προσφυγές» που είχαν κατατεθεί, «η ολομέλεια του εκλογικού οργανισμού αποφάσισε να ανακοινώσει» το αποτέλεσμα και ποιοι είναι οι δύο υποψήφιοι στον δεύτερο γύρο, εξήγησε ο γραμματέας του CNE, ο Σαντιάγο Βαγέχο.

Η απόφαση υιοθετήθηκε ομόφωνα από τα πέντε μέλη του CNE κατά τη διάρκεια συνεδρίασής του στη Γουαγιακίλ (νοτιοδυτικά).

Ο Αντρές Αράους, 36 ετών, δελφίνος του πρώην προέδρου Ραφαέλ Κορέα – ο τελευταίος ζει στο Βέλγιο από το 2017, αφότου εγκατέλειψε την εξουσία – κέρδισε τον πρώτο γύρο συγκεντρώνοντας το 32,72% των ψήφων, ενώ δεύτερος αναδείχθηκε ο κ. Λάσο εξασφαλίζοντας το 19,74%, κατά τα τελικά αποτελέσματα που ανακοίνωσε το CNE.

Η αποστολή εκλογικών παρατηρητών του Οργανισμού Αμερικανικών Κρατών (ΟΑΚ) εξέφρασε ικανοποίηση για το γεγονός ότι δόθηκαν «πολλές ευκαιρίες» στους υποψήφιους να «αμφισβητήσουν το αποτέλεσμα» και ότι χάρη σε αυτό υπήρξαν «οι απαραίτητες εγγυήσεις», η επαλήθευση που απαιτείται «σε όλες τις εκλογικές διαδικασίες».

Ο αριστερός ηγέτης των αυτοχθόνων Γιάκου Πέρες, που κατέλαβε την τρίτη θέση με το 19,39% των ψήφων, κατήγγειλε ότι αποκλείστηκε από την κούρσα με νοθεία της δεξιάς. Ζήτησε – μάταια – να γίνει ανακαταμέτρηση.

Ο κ. Πέρες, δικηγόρος ειδικευμένος σε ζητήματα περιβαλλοντικής προστασίας, 52 ετών, εξάντλησε όλα τα μέσα αμφισβήτησης, με τις προσφυγές του να απορρίπτονται τόσο από το CNE, όσο και από το εκλογοδικείο (TCE), που είναι αρμόδιο για την τήρηση των κανόνων σχετικά με τις εκλογικές διαδικασίες.

Αντιδρώντας, κάλεσε τους υποστηρικτές του να μην ψηφίσουν κανέναν από τους υποψήφιους στον δεύτερο γύρο.

Η προεκλογική εκστρατεία ενόψει του δεύτερου γύρου των εκλογών ξεκίνησε την Τρίτη.

Περίπου 13,1 εκατομμύρια ψηφοφόροι θα κληθούν στις κάλπες για να αναδείξουν τον διάδοχο του αντιδημοφιλούς προέδρου Λενίν Μορένο, η θητεία του οποίου τερματίζεται την 24η Μαΐου.