Ομοσπονδιακό ορκωτό δικαστήριο απήγγειλε σε βάρος τεσσάρων μελών της εξτρεμιστικής ακροδεξιάς οργάνωσης Proud Boys κατηγορίες για συνωμοσία με στόχο την παρεμπόδιση του Κογκρέσου να κυρώσει την εκλογική νίκη του προέδρου Τζο Μπάιντεν, σύμφωνα με ένα υπερισχύον κατηγορητήριο που δόθηκε χθες στη δημοσιότητα.

Σύμφωνα με αυτό, ο Ίθαν Νόρντιν από την Ουάσιγκτον, ο Τζόζεφ Μπιγκς από την Φλόριντα, ο Ζάκαρι Ρεχλ από την Πενσυλβάνια και ο Τσαρλς Ντόνοχι από την Βόρεια Καρολίνα συνωμότησαν ενθαρρύνοντας μέλη της ακροδεξιάς οργάνωσης να παρευρεθούν στην διαδήλωση «Σταματήστε την Κλοπή» στην ομοσπονδιακή πρωτεύουσα των ΗΠΑ στις 6 Ιανουαρίου.

Και οι τέσσερις κατηγορούμενοι είναι τα ηγετικά στελέχη των παραρτημάτων της Proud Boys στις αντίστοιχες Πολιτείες τους, υπογραμμίζεται.

Παράλληλα το κατηγορητήριο αναφέρει πως αυτοί εργάστηκαν για να αποκτήσουν παραστρατιωτικό εξοπλισμό που χρησιμοποιήθηκε στην επίθεση στο Καπιτώλιο, ξήλωσαν μεταλλικά φράγματα που είχαν στηθεί για την προστασία του κτιρίου και επικοινωνούσαν χρησιμοποιώντας γουόκι-τόκι και κρυπτογραφημένες εφαρμογές ανταλλαγής μηνυμάτων.

Επιπλέον τονίζεται ότι η προσπάθεια περιελάμβανε συγκέντρωση δωρεών μέσω μιας διαδικτυακής εκστρατείας crowdfunding για να βοηθηθεί η οργάνωση να αγοράσει προστατευτικό εξοπλισμό και ενός διαδικτυακού εράνου που συγκέντρωσε περισσότερα από 5.500 δολάρια για την κάλυψη των εξόδων του ταξιδιού στην Ουάσινγκτον.

Πάνω από 300 άτομα κατηγορούνται για την επίθεση, η οποία άφησε πίσω της πέντε νεκρούς μετά την εισβολή ενός πλήθους υποστηρικτών του τότε προέδρου Ντόναλντ Τραμπ στο κτίριο του Καπιτωλίου σε μια αποτυχημένη προσπάθεια να παρεμποδιστούν οι βουλευτές και οι γερουσιαστές να κυρώσουν την νίκη του Μπάιντεν.

Περίπου 20 άτομα που κατηγορούνται μέχρι σήμερα συνδέονται με την Proud Boys και ορισμένα από αυτά συνδέονται και με αντικυβερνητικές πολιτοφυλακές, όπως η Oath Keepers και η Three Percenters.

Το κατηγορητήριο επίσης τονίζει ότι οι κατηγορούμενοι είχαν καταστήσει σαφείς τις προθέσεις τους ήδη από τον Νοέμβριο, με τον Μπιγκς σε μια ανάρτηση σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης στις 5 Νοεμβρίου να απειλεί με πόλεμο αν κλαπεί η εκλογή του Τραμπ, ο οποίος έχασε τις εκλογές.

Αργότερα εκείνο τον μήνα, στις 27 Νοεμβρίου, ο Νόρντιν δήλωσε: «Προσπαθήσαμε να παίξουμε τίμια και σύμφωνα με τους κανόνες, τώρα θα βρεθείτε αντιμέτωποι με το τέρας που δημιουργήσατε».

Στις 5 Ιανουαρίου 2021, δημιουργήθηκε ένα νέο γκρουπ κρυπτογραφημένων μηνυμάτων με τίτλο «Στρατιώτες στο Πεδίο» (Boots on the Ground) στο οποίο συμμετείχαν περισσότεροι από 60 χρήστες, συμπεριλαμβανομένων των τεσσάρων κατηγορουμένων και ενός πέμπτου συνωμότη που δεν του έχουν απαγγελθεί ακόμη κατηγορίες, λέει το κατηγορητήριο.

Επιπρόσθετα τονίζεται πως αργότερα εκείνη την ημέρα, αυτός ο πέμπτος συνωμότης έστειλε ένα μήνυμα προς όλα τα μέλη του γκρουπ ότι ο Νόρντιν, ο οποίος φέρει επίσης το όνομα Ρούφιο Πάνμαν, θα ηγείτο της προσπάθειας.

«Ο Ρούφιο είναι ο υπεύθυνος, οι μπάτσοι είναι η κύρια απειλή, μην σας πιάσουν αυτοί ή οι BLM…», τόνισε το άτομο αυτό που δεν κατονομάζεται. Το BLM αναφέρεται στο κίνημα Black Lives Matter.

Την επόμενη μέρα, με βάση το κατηγορητήριο, προχώρησαν προς το Καπιτώλιο, γκρέμισαν μεταλλικά οδοφράγματα και τελικά εισέβαλαν στο Καπιτώλιο.

Ο Νόρντιν και ο Μπιγκς είχαν προηγουμένως συλληφθεί για καταγγελίες για ποινικά αδικήματα.

Νωρίτερα αυτό το μήνα, ωστόσο, το υπουργείο Δικαιοσύνης έχασε στην προσπάθειά του να κρατήσει τον Νόρντιν προφυλακισμένο εν αναμονή της δίκης του, καθώς ένας ομοσπονδιακός δικαστής απεφάνθη ότι η κυβέρνηση δεν τεκμηρίωσε τους ισχυρισμούς ότι ο Νόρντιν ήταν ένας αρχηγός της επίθεσης.

Ο Μπιγκς συνελήφθη τον Ιανουάριο και αφέθηκε ελεύθερος με εγγύηση 25.000 δολαρίων.