Στη σύλληψη έξι ατόμων που κατηγορούνται για κατασκοπεία υπέρ της Ρωσίας προχώρησαν οι Αρχές της Βουλγαρίας. Μεταξύ των συλληφθέντων βρίσκονται και στελέχη του υπουργείου Άμυνας.

Τα κρατικά αυτά στελέχη βρίσκονται αντιμέτωποι με τη δικαιοσύνη κατηγορούμενοι ότι έδωσαν διαβαθμισμένες πληροφορίες στον επικεφαλής του δικτύου, έναν πρώην πράκτορα των υπηρεσιών πληροφοριών. Η σύζυγός του, ρωσοβουλγαρικής εθνικότητας, «έπαιζε το ρόλο του ενδιάμεσου» με τη Μόσχα, δήλωσε μια εκπρόσωπος της εισαγγελίας σε συνέντευξη Τύπου στη Σόφια.

Η ίδια, όπως μεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, παρέδιδε εμπιστευτικά στοιχεία για τη Βουλγαρία, το ΝΑΤΟ και την ΕΕ σε «έναν υπάλληλο της πρεσβείας της Ρωσίας» και λάμβανε σε αντάλλαγμα χρήματα για να αμείβει τους κατασκόπους, συνέχισε η εκπρόσωπος Σίκα Μιλέβα.

Οι ερευνητές είπαν ότι βασίσθηκαν σε καταγραφές από κάμερες επιτήρησης, καθώς οι ύποπτοι συναντούσαν τον αρχηγό του δικτύου σε δημόσιους χώρους, κυρίως σε αγώνες τένις.

Διαθέτουν επίσης καταγραφές συνομιλιών ανάμεσα στα μέλη της ομάδας, καθώς και φωτογραφίες της γυναίκας να μπαίνει και να βγαίνει από την πρεσβεία, ντοκουμέντα που η εισαγγελία παρουσίασε στα μέσα ενημέρωσης.

Σύμφωνα με την εκπρόσωπο της εισαγγελίας, είναι «η πρώτη φορά» που ένα δίκτυο αυτού του τύπου αποκαλύπτεται σ’ αυτή τη χώρα των 6,9 εκατομμυρίων κατοίκων.

Πρόκειται για μια υπόθεση «χωρίς προηγούμενο στην πρόσφατη ιστορία της Βουλγαρίας», τόνισε επίσης ο γενικός εισαγγελέας Ιβάν Γκέσεβ. «Έχει μεγάλη σημασία για την εθνική ασφάλεια και για την ασφάλεια των εταίρων μας της ΕΕ, του ΝΑΤΟ και των ΗΠΑ».

Το υπουργείο Άμυνας είχε γνωστοποιήσει νωρίτερα με ανακοίνωσή του τη σύλληψη δύο στρατιωτικών, όμως οι εισαγγελείς έκαναν λόγο για τρία στελέχη σε βάρος των οποίων στρέφονται οι έρευνες.

Εξάλλου, συνελήφθη ένας πρώην στρατιωτικός επιτετραμμένος, ο οποίος είναι τώρα αρμόδιος για διαβαθμισμένες πληροφορίες στο κοινοβούλιο.

Από τους έξι του δικτύου, οι πέντε παραμένουν υπό κράτηση, ενώ ο έκτος αφέθηκε ελεύθερος επειδή «συνεργάσθηκε στην έρευνα».

TAGS
Μάθετε πρώτοι τι συμβαίνει στην Ελλάδα και τον κόσμο στο Google News του Newsbeast. Ακολουθήστε το Newsbeast σε Instagram, Facebook και Twitter.