Η Βόρεια Κορέα διεμήνυσε ότι θα προχωρήσει στη διακοπή των διπλωματικών σχέσεων με τη Μαλαισία εξαιτίας της έκδοσης υπηκόου της από τις αρχές στην Κουάλα Λουμπούρ στις ΗΠΑ, προκειμένου να προσαχθεί ενώπιον δικαστηρίου για νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματική δραστηριότητα, μετέδωσαν βορειοκορεάτικα κρατικά ΜΜΕ.

Προειδοποίησε ακόμη ότι οι ΗΠΑ θα «πληρώσουν το οφειλόμενο τίμημα» μετά την απόφαση του ανωτάτου δικαστηρίου της Μαλαισίας να απορρίψει την περασμένη εβδομάδα την έφεση βορειοκορεάτη επιχειρηματία εναντίον της απόφασης έκδοσής του στις ΗΠΑ, σύμφωνα με το επίσημο πρακτορείο ειδήσεων KCNA.

Το ΥΠΕΞ της Βόρειας Κορέας, μετά τη «σοβαρή» εξέλιξη, ανακοινώνει την «πλήρη διακοπή των διπλωματικών σχέσεων με τη Μαλαισία». Σε δελτίο Τύπου του υπουργείου, η σχέση ανάμεσα στην Πιονγκγιάνγκ και την Ουάσινγκτον χαρακτηρίζεται «η πιο εχθρική σε αυτόν τον πλανήτη».

Ο Μουν Τσολ-μιονγκ, που ζούσε στη Μαλαισία, κατηγορείται ότι προμήθευε απαγορευμένα είδη πολυτελείας αγορασμένα στη Σιγκαπούρη στην Πιονγκγιάνγκ και ότι επιδιδόταν σε ξέπλυμα χρήματος κατά παραβίαση κυρώσεων του ΟΗΕ, σύμφωνα με το νοτιοκορεάτικο πρακτορείο ειδήσεων Yonhap.

Η Βόρεια Κορέα αντιτείνει ότι ο επιχειρηματίας επιδιδόταν σε «νόμιμες εμπορικές δραστηριότητες».

Η έκδοση καταγράφεται μερικές ημέρες μετά την αποτυχημένη προσπάθεια της νέας κυβέρνησης των ΗΠΑ να ανοίξει δίαυλο επικοινωνίας με τη Βόρεια Κορέα.

Η Πιονγκγιάνγκ χαρακτήρισε το εγχείρημα «φτηνό κόλπο» και διεμήνυσε ότι δεν θα δεχθεί να έχει καμία επαφή με την αμερικανική κυβέρνηση αν η Ουάσινγκτον δεν εκπληρώσει όρους που έχει θέσει.

Οι πιθανότητες επανέναρξης των διαπραγματεύσεων των δύο χωρών όσον αφορά τα προγράμματα της Βόρειας Κορέας για την κατασκευή πυρηνικών όπλων και βαλλιστικών πυραύλων και τη σύναψη διμερούς συμφωνίας ειρήνης μοιάζουν προς το παρόν ισχνές.