Την ώρα που ο νέος πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, σκέφτεται τι πολιτική θα ακολουθήσει απέναντι στη Βόρεια Κορέα, η αδελφή του Κιμ Γιονγκ Ουν σπεύδει να στείλει ένα μήνυμα στη νέα αμερικανική κυβέρνηση.

Μιλώντας στα κρατικά μέσα της χώρας της, σύμφωνα με το BBC, η Κιμ Γιο Γιονγκ κατηγόρησε τις κοινές στρατιωτικές ασκήσεις που κάνουν ΗΠΑ και Νότια Κορέα, μία μέρα μάλιστα πριν καταφτάσει διπλωματική αποστολή των ΗΠΑ στη Σεούλ.

Η Πιονγιάνγκ δεν έχει αναγνωρίσει για την ώρα την είσοδο του Μπάιντεν στον Λευκό Οίκο και η αμερικανική κυβέρνηση δηλώνει ότι προσπαθεί εδώ και εβδομάδες να εγκαθιδρύσει διπλωματικές επαφές με τη Βόρεια Κορέα.

Η ένταση στη σχέση των δύο χωρών για το πυρηνικό και βαλλιστικό πρόγραμμα του Κιμ παραμένει σε υψηλά επίπεδα.

Η Κιμ Γιο Γιονγκ μίλησε στην κρατική εφημερίδα Rodong Sinmun: «Μια συμβουλή για τη νέα κυβέρνηση των ΗΠΑ, που προσπαθεί να διασπείρει τη μυρωδιά της πυρίτιδας στη γη μας από την άλλη πλευρά του ωκεανού: Αν θέλει να κοιμάται ήσυχη για τα επόμενα 4 χρόνια, καλό θα είναι να μην κάνει καμιά βρομιά στο πρώτο της βήμα».

Διπλωματικές πηγές στη Σεούλ περίμεναν πάντως μια ηχηρή αντίδραση της Βόρειας Κορέας, όπως ακριβώς κάνει κάθε φορά που ΗΠΑ και Νότια Κορέα εκτελούν κοινά στρατιωτικά γυμνάσια.

Η αδελφή του ηγέτη δεν ξεκαθάρισε πάντως τι είδους αντίδραση πρέπει να περιμένουν. Ξεκαθάρισε απλώς πως το καθεστώς έχει προειδοποιήσει Αμερική και Νότια Κορέα…