Αντιπρόσωποι της κυβέρνησης του Μαρόκου και του κινήματος Πολισάριο που μάχεται για την ανεξαρτησία της δυτικής Σαχάρας απέρριψαν τις προτάσεις της άλλης πλευράς στις συνομιλίες για το μέλλον της περιοχής, που επισκιάστηκαν από τα αιματηρά επεισόδια, δήλωσε ο διαμεσολαβητής του ΟΗΕ Κρίστοφερ Ρος, προσθέτοντας, ωστόσο, ότι συμφώνησαν σε περιορισμένα μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης και να πυκνώσουν οι διμερείς επαφές.

Ο Ρος αποκάλεσε την εξέλιξη δείγμα μιας «νέας δυναμικής» στις διαπραγματεύσεις.

Στην Δυτική Σαχάρα–πρώην Ισπανική αποικία στη βορειοδυτική Αφρική που προσάρτησε το Μαρόκο το 1975 με αποτέλεσμα να ξεσπάσει εξέγερση από το Μέτωπο Πολισάριο–ξέσπασαν επεισόδια βίας την Δευτέρα, όταν οι υπηρεσίες ασφαλείας του Μαρόκου διέλυσαν καταυλισμό διαδηλωτών. Το Πολισάριο ανέφερε ότι 11 πολίτες σκοτώθηκαν και πολλοί άλλοι τραυματίστηκαν στα επεισόδια· οι αρχές του Μαρόκου ανέφεραν ότι οκτώ στελέχη των υπηρεσιών ασφαλείας του βασιλείου σκοτώθηκαν.

Τα Ηνωμένα Έθνη είχαν διαμεσολαβήσει το 1991 για την επίτευξη της εκεχειρίας που ισχύει ως και σήμερα, αλλά πολιτική λύση δεν έχει υπάρξει μέσω διαπραγματεύσεων.

Ο Ρος, σε ανακοινωθέν του μετά τις διήμερες επαφές των δύο πλευρών, οι οποίες είχαν προγραμματιστεί πολύ καιρό πριν ξεσπάσουν τα επεισόδια, κι έγιναν στο Μανχάσετ, κοντά στη Νέα Υόρκη, ανέφερε ότι διατηρήθηκε μια “ατμόσφαιρα αμοιβαίου σεβασμού παρά το γεγονός ότι κάθε πλευρά συνεχίζει να απορρίπτει τις προτάσεις της άλλης ως βάση για μελλοντικές διαπραγματεύσεις”.

Το Ραμπάτ προτείνει η Δυτική Σαχάρα να καταστεί αυτόνομη επαρχία του Μαρόκου. Το Πολισάριο εμμένει στην διεξαγωγή δημοψηφίσματος μεταξύ των Σαχράουι –όπως αποκαλούνται οι κάτοικοι της περιοχής της ερήμου– με την πλήρη ανεξαρτησία να αποτελεί μια από επιλογές που θα τεθούν.