Ο αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν προειδοποίησε εναντίον της χαλάρωσης και του εφησυχασμού όσον αφορά την πανδημία του νέου κορονοϊού, τονίζοντας πως η μάχη «πολύ απέχει από το να έχει τελειώσει», ωστόσο πρόβαλε ταυτόχρονα μήνυμα ελπίδας υποσχόμενος ότι θα «έρθουν καλύτερες μέρες».

Ξεκινώντας το διάγγελμά του σε ώρα υψηλής τηλεθέασης την επομένη της έγκρισης από το Κογκρέσο του πακέτου 1,9 τρισεκ. δολαρίων για την τόνωση της αμερικανικής οικονομίας, ο Τζο Μπάιντεν σημείωσε πως η χώρα του θα προσεχώς θα «νικήσει μια από τις πιο μαύρες και πιο σκληρές» περιόδους της ιστορίας του.

Τόνισε ακόμη ότι η κυβέρνησή του είναι μπροστά από το καθορισμένο χρονοδιάγραμμα στην προσπάθεια να εκπληρωθεί η υπόσχεσή του πως θα χορηγούνταν 100 εκατομμύρια εμβόλια τις πρώτες 100 ημέρες της θητείας του.

Ο Μπάιντεν είπε χαρακτηριστικά πως πλέον αναμένει ότι ο στόχος αυτός, να έχουν γίνει 100 εκατ. εμβόλια, θα έχει επιτευχθεί την 60ή ημέρα του στην προεδρία.

Παράλληλα, ο αμερικανός πρόεδρος θα δώσει εντολή τα εμβόλια για τον νέο κορονοϊό να είναι διαθέσιμα σε όλους τους ενήλικους πολίτες των ΗΠΑ ως την 1η Μαΐου, δήλωσε αξιωματούχος της κυβέρνησής του.

Σκοπός είναι να αρθούν οι ηλικιακοί περιορισμοί, πάντως αυτό «δεν σημαίνει πως όλος ο κόσμος θα μπορεί να εμβολιαστεί ως την 1η Μαΐου», διευκρίνισε η ίδια πηγή.

Ο Τζο Μπάιντεν, που αναμενόταν να εκφραστεί σε ώρα υψηλής τηλεθέασης το βράδυ της Πέμπτης (τις πρώτες πρωινές σήμερα Παρασκευή ώρα Ελλάδας), θα αναφερθεί ακόμη στην πιθανότητα οι Αμερικανοί να μπορέσουν να συγκεντρωθούν «σε μικρές ομάδες» κατά την εθνική εορτή της 4ης Ιουλίου και να μπορέσει να αποκατασταθεί εν μέρει η ομαλότητα.

Πρόκειται να ανακοινώσει επίσης πως άλλα 4.000 μέλη των ένοπλων δυνάμεων θα συμμετάσχουν στην εκστρατεία ανοσοποίησης, αυξάνοντας το σύνολό τους στα 6.000.

Νωρίτερα χθες, ο αμερικανός πρόεδρος υπέγραψε κι έκανε νόμο του κράτους το σχέδιο τόνωσης της αμερικανικής οικονομίας, που προβλέπει δαπάνες 1,9 τρισεκ. δολαρίων, μετά την έγκρισή του την προηγουμένη από το Κογκρέσο.

Στην ομιλία του, ο κ. Μπάιντεν αναμένεται να εκφράσει μεν ελπίδα, αλλά και να προειδοποιήσει τους συμπολίτες του ότι η πανδημία δεν έχει τελειώσει, σύμφωνα με τον αξιωματούχο της κυβέρνησής του.

TAGS
Μάθετε πρώτοι τι συμβαίνει στην Ελλάδα και τον κόσμο στο Google News του Newsbeast. Ακολουθήστε το Newsbeast σε Instagram, Facebook και Twitter.