Παραμονή της γιορτής της Κοίμησης της Θεοτόκου και ακόμη μία σελίδα για την κυπριακή, και όχι μόνο, κοινωνία γράφεται με μαύρα γράμματα. Η συντριβή του Boeing 737 της «Helios» αποτελεί την χειρότερη αεροπορική τραγωδία που γνώρισε ποτέ ο τόπος. 121 ψυχές «έφυγαν» άδικα.

Η πτήση HCY 522 ξεκίνησε από τη Λάρνακα με προορισμό την Πράγα και με προγραμματισμένη ενδιάμεση στάση στο αεροδρόμιο Ελευθέριος Βενιζέλος στην Αθήνα. Η αναχώρηση έγινε στις 09:07 από την Λάρνακα. Στις 10:37 εισήλθε στο FIR Αθηνών, αλλά δεν μπόρεσε να έρθει σε επαφή με τον πύργο ελέγχου.

Αφού διαπιστώθηκε ότι δεν υπάρχει επαφή με το αεροπλάνο, ο Α/ΓΕΕΘΑ έδωσε εντολή να απογειωθούν αεροσκάφη για να εντοπίσουν το αεροπλάνο.

Στις 11:05 τα δύο μαχητικά F-16 ήρθαν σε οπτική επαφή με το αεροσκάφος και διαπίστωσαν ότι ο κυβερνήτης δεν ήταν στη θέση του, ενώ ο συγκυβερνήτης ήταν αναίσθητος. Το αεροπλάνο ήταν στον αυτόματο πιλότο.

Στις 11:41, οι πιλότοι των μαχητικών είδαν τον αεροσυνοδό Ανδρέα Προδρόμου να προσπαθεί μάταια να πάρει τον έλεγχο του Boeing. Μετά από λίγα λεπτά και οι δύο κινητήρες του αεροσκάφους σταμάτησαν, ενώ πέντε λεπτά αργότερα το αεροπλάνο συνετρίβη την περιοχή του Γραμματικού.

Απολογισμός: 121 νεκροί, 115 επιβάτες και 6 άτομα προσωπικό. Ολόκληρες οικογένειες ξεκλειρίστηκαν. Βαρύ το πένθος σε Κύπρο και Ελλάδα. Οι 103 ήταν Κύπριοι, ενώ υπήρχαν και 12 Έλληνες υπήκοοι. Αδύνατη η εξακρίβωση των στοιχείων των θυμάτων χωρίς τη μέθοδο DNA, αφού οι περισσότεροι είτε κάηκαν από την πυρκαγιά που ξέσπασε από την πρόσκρουση, είτε τα σώματά τους διαμελίστηκαν.

Τραγικές φιγούρες οι συγγενείς των θυμάτων, που απεγνωσμένα έψαχναν απαντήσεις. Κλάμα, φωνές και πανικός. Μέσα σε λίγα λεπτά έχασαν αδέλφια, συζύγους, παιδιά, γονείς. Δεν θα τους ξαναέβλεπαν και ήθελαν να μάθουν το γιατί… Γι’ αυτό το γιατί ακόμη δεν έχουν πάρει καμία απάντηση…

Ο δρόμος για τη δικαιοσύνη αποδείχθηκε ρόδινος για τους υπεύθυνους της τραγωδίας, αφού λόγω «ατεκμηρίωτου κατηγορητηρίου», αφέθησαν ελεύθεροι πληρώνοντας απλά ένα χρηματικό ποσό.

Πηγή: 24h.com.cy