Στους 2.086 ανέρχονται οι νεκροί από την αρχή της σύρραξης στην Ουκρανία, αριθμός που διπλασιάστηκε μέσα σε μερικές εβδομάδες, όπως ανακοίνωσε σήμερα η Αρμοστεία του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα.

«Αυτό ανταποκρίνεται στη σαφή τάση κλιμάκωσης της σύρραξης», δήλωσε η Σεσίλ Πουγί, εκπρόσωπος της Αρμοστείας του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, απαντώντας σε σχετικό ερώτημα του Reuters.

Κατά μέσον όρο πάνω από 60 άνθρωποι την ημέρα χάνουν τη ζωή τους ή τραυματίζονται αφότου άρχισαν οι μάχες στα μέσα του Απριλίου στην ανατολική Ουκρανία, τόνισε η Πουγί. Μέχρι σήμερα έχουν τραυματιστεί άλλοι 5.000 άνθρωποι.

Στα στοιχεία αυτά συμπεριλαμβάνονται Ουκρανοί στρατιωτικοί, μέλη ενόπλων ομάδων και άμαχοι και πρόκειται για «πολύ συντηρητικές εκτιμήσεις», σημείωσε η ίδια. «Για παράδειγμα οι απώλειες μεταξύ των αμάχων είναι πολύ πιθανό ότι δεν αναφέρονται όλες, λόγω της συνεχιζόμενης έλλειψης ασφάλειας που αποτρέπει τους τραυματίες να αναζητούν ιατρική βοήθεια και λόγω του γεγονότος ότι πολλοί δίαυλοι επικοινωνίας έχουν διακοπεί» είπε.

Δεν είναι σαφές εάν στον απολογισμό των θυμάτων που δίνει ο ΟΗΕ συμπεριλαμβάνονται και στελέχη των ρωσικών ενόπλων δυνάμεων.

Ο απολογισμός βασίζεται σε πληροφορίες που έχει λάβει ο Οργανισμός από τις ουκρανικές αρχές καθώς και από τοπικά νοσοκομεία και κλινικές, εξήγησε η Πουγί. «Δεν έχουμε καμιά αναλυτική καταγραφή των εθνικοτήτων ή των ιδιοτήτων (στρατιωτικοί, πολίτες) τους», είπε.

Δυτικές χώρες εκφράζουν φόβους και το Κίεβο κατηγορεί τον ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν ότι μετά την προσάρτηση της Κριμαίας τον Μάρτιο, μπορεί να στείλει δυνάμεις στην ανατολική Ουκρανία.

TAGS
Μάθετε πρώτοι τι συμβαίνει στην Ελλάδα και τον κόσμο στο Google News του Newsbeast. Ακολουθήστε το Newsbeast σε Instagram, Facebook και Twitter.