Για πρώτη φορά τους τελευταίους σχεδόν τρεισήμισι μήνες, οι ΗΠΑ κατέγραψαν χθες Δευτέρα λιγότερους από 1.000 θανάτους εξαιτίας της COVID-19, σύμφωνα με τα δεδομένα που συγκεντρώνει το πανεπιστήμιο Τζονς Χόπκινς.

Σε εικοσιτέσσερις ώρες υπέκυψαν 749 ασθενείς εξαιτίας επιπλοκών της νόσου που προκαλεί ο νέος κορονοϊός. Ο αριθμός αυτός απέχει πολύ από τους 4.473 θανάτους οι οποίοι καταγράφονταν μέσα σε μία ημέρα τη 12η Ιανουαρίου. Πρέπει κανείς να ανατρέξει στα στοιχεία του Νοεμβρίου του 2020 για να βρει αριθμό θανάτων κάτω από το φράγμα των χιλίων (822 την 29η).

Η επιβράδυνση της πανδημίας συνεχίζεται στις ΗΠΑ, που επανήλθαν στα επίπεδα των θανάτων και των μολύνσεων που καταγράφονταν πριν από το Χάλογουιν, τις γιορτές των Ευχαριστιών, των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς, όταν έγιναν μετακινήσεις εκατομμυρίων ανθρώπων και ακολούθησε η έξαρση της εξάπλωσης του SARS-CoV-2.

Για τον πρόεδρο Τζο Μπάιντεν, ο οποίος είδε το κολοσσιαίο σχέδιό του για τη στήριξη της αμερικανικής οικονομίας που προβλέπει δαπάνες 1,9 τρισεκ. δολαρίων να εγκρίνεται από τη Γερουσία το Σάββατο, αυτή είναι η δεύτερη καλή είδηση, που έρχεται να προστεθεί στη στρατηγική του για τη διεύρυνση της ανοσοποίησης, τον εμβολιασμό σε μαζική κλίμακα.

Η εκστρατεία εμβολιασμού που άρχισε τον Δεκέμβριο επιταχύνεται, καθώς σχεδόν το 10% του πληθυσμού — 31,5 εκατ. άνθρωποι — έχουν πλέον λάβει και τις δύο δόσεις των εμβολίων της Pfizer και της Moderna, ή τη μοναδική απαιτούμενη δόση του εμβολίου της Johnson & Johnson.

Οι υγειονομικές αρχές εξάλλου συνέβαλαν στην περιρρέουσα ατμόσφαιρα αισιοδοξίας ανακοινώνοντας ότι οι άνθρωποι που έχουν εμβολιαστεί μπορούν να συναντώνται σε μικρές ομάδες χωρίς να χρειάζεται να φορούν μάσκες, ή να τηρούν την επιλεγόμενη κοινωνική απόσταση.

Ωστόσο οφείλουν να τηρούν τα μέτρα προστασίας όταν βρίσκονται σε κλειστούς χώρους με ανθρώπους που δεν έχουν εμβολιαστεί και σε δημόσιους χώρους.

Με πάνω από 525.000 νεκρούς και πάνω από 29 εκατομμύρια επιβεβαιωμένα κρούσματα, οι ΗΠΑ είναι η χώρα που έχει υποστεί μακράν το βαρύτερο πλήγμα από την πανδημία του νέου κορονοϊού στον πλανήτη, τουλάχιστον σε απόλυτα μεγέθη.

Βραζιλία: 987 θάνατοι και πάνω από 32.000 κρούσματα σε 24 ώρες   

Το υπουργείο Υγείας της Βραζιλίας ανακοίνωσε χθες Δευτέρα ότι τις προηγούμενες 24 ώρες άλλοι 987 ασθενείς με την COVID-19 υπέκυψαν, εξέλιξη που αύξησε τον απολογισμό των θυμάτων της πανδημίας του νέου κορονοϊού στους 266.398 νεκρούς.

Ταυτόχρονα, επιβεβαιώθηκαν 32.321 κρούσματα του SARS-CoV-2, με τις καταγεγραμμένες μολύνσεις να φθάνουν τις 11.051.665.

Η μεγαλύτερη χώρα της Λατινικής Αμερικής καταγράφει σε απόλυτα μεγέθη τον δεύτερο βαρύτερο απολογισμό θυμάτων της πανδημίας στον κόσμο, μετά τις ΗΠΑ, και τον τρίτο υψηλότερο αριθμό επιβεβαιωμένων κρουσμάτων στον κόσμο, μετά τις ΗΠΑ και την Ινδία. Κατ’ αναλογία προς τον πληθυσμό, η Βραζιλία μετράει 127 θανάτους και 5.259 μολύνσεις ανά 100.000 κατοίκους.

Την περασμένη εβδομάδα καταγράφηκαν 10.104 θάνατοι και 421.604 μολύνσεις. Και στις δύο περιπτώσεις, επρόκειτο για ρεκόρ σε εβδομαδιαία βάση, καθώς τη χώρα πλήττει νέο κύμα της πανδημίας.

Μεξικό: 319 θάνατοι και 1.877 κρούσματα σε 24 ώρες

Το υπουργείο Υγείας του Μεξικού ανακοίνωσε σήμερα ότι τις προηγούμενες 24 ώρες υπέκυψαν 319 ασθενείς με την Covid-19, με τον απολογισμό της πανδημίας του νέου κορονοϊού να αυξάνεται σε 190.923 νεκρούς.

Παράλληλα, επιβεβαιώθηκαν 1.877 μολύνσεις από τον SARS-CoV-2, με τα καταγεγραμμένα κρούσματα να φθάνουν τα 2.130.477.

Στελέχη της μεξικανικής κυβέρνησης έχουν επισημάνει στην πορεία της υγειονομικής κρίσης πως στην πραγματικότητα οι αριθμοί των θανάτων και των κρουσμάτων μάλλον είναι πολύ υψηλότεροι απ’ ό,τι καταγράφεται επίσημα.

Κούβα: 873 κρούσματα και δύο θάνατοι σε 24 ώρες   

Το υπουργείο Υγείας της Κούβας ανακοίνωσε χθες Δευτέρα ότι τις προηγούμενες 24 ώρες επιβεβαιώθηκαν 873 κρούσματα του SARS-CoV-2, ενώ ακόμη 2 ασθενείς με την COVID-19 υπέκυψαν.

Ο απολογισμός της πανδημίας έχει φθάσει ως αυτό το στάδιο τους 350 νεκρούς επί συνόλου 56.566 κρουσμάτων στη νήσο της Καραϊβικής από τον Μάρτιο του 2020.

Όπως σημείωσε ο Φρανσίσκο Ντουράν, επικεφαλής επιδημιολόγος στο υπουργείο Υγείας της Κούβας, 851 κρούσματα οφείλονταν σε μετάδοση στην κοινότητα.

Η Αβάνα παραμένει το επίκεντρο της πανδημίας, με τον δείκτη επίπτωσης — τον επιπολασμό του ιού — να βρίσκεται στο επίπεδο των 274,3 μολύνσεων ανά 100.000 κατοίκους, το υψηλότερο στη χώρα.

Από τον Ιανουάριο, η Κούβα έχει βρεθεί αντιμέτωπη με τρίτο κύμα της πανδημίας, που ώθησε τις αρχές να επιβάλλουν εκ νέου μέτρα όπως η διακοπή των παραδόσεων μαθημάτων με φυσική παρουσία στα εκπαιδευτικά ιδρύματα, το κλείσιμο ξενοδοχείων, ενοικιαζόμενων δωματίων, μπαρ και εστιατορίων, καθώς και η μείωση των επιβατικών πτήσεων από ορισμένες χώρες.

Κίνα: Πάνω από 90.000 τα κρούσματα, ο αριθμός των θανάτων παραμένει αμετάβλητος

Το υπουργείο Υγείας ανακοίνωσε σήμερα ότι ως τα μεσάνυχτα χθες Δευτέρα επιβεβαιώθηκαν οκτώ κρούσματα του SARS-CoV-2, έναντι 19 την προηγουμένη, χωρίς πάντως να καταγράφεται κάποια περίπτωση που οφειλόταν σε μετάδοση στην κοινότητα.

Ο αριθμός των επιλεγόμενων ασυμπτωματικών φορέων που εντοπίστηκαν, τους οποίους το Πεκίνο δεν συμπεριλαμβάνει στα επιβεβαιωμένα κρούσματα, μειώθηκε σε 9, από 17 την προηγουμένη.

Στα νοσοκομεία της Κίνας νοσηλεύονται 180 ασθενείς με την COVID-19.

Τον Φεβρουάριο, το Πεκίνο έθεσε υπό έλεγχο το κύμα των μολύνσεων του Ιανουαρίου, αποτρέποντας τον κίνδυνο εκδήλωσης νέας μείζονος υγειονομικής κρίσης.

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, ο απολογισμός της πανδημίας στη χώρα όπου έκανε για πρώτη φορά την εμφάνισή του ο νέος κορονοϊός τον Δεκέμβριο του 2019 ανέρχεται ως αυτό το στάδιο σε 4.636 νεκρούς επί συνόλου 90.002 μολύνσεων.