Γάνι και Αμπντουλά, οι δύο αντίπαλοι υποψήφιοι για την προεδρία του Αφγανιστάν, υπέγραψαν σήμερα μια συμφωνία η οποία προβλέπει ότι θα σχηματίσουν μια κυβέρνηση εθνικής ενότητας, εξέλιξη που πιθανόν σηματοδοτεί το τέλος της διένεξής τους επί τέσσερις μήνες και πλέον για να αναδειχθεί ο διάδοχος του απερχόμενου προέδρου Χαμίντ Καρζάι.

Βάσει της συμφωνίας αυτής, η κυβέρνηση ενότητας θα σχηματιστεί ανεξαρτήτως του ποιος θα είναι ο νικητής των προεδρικών εκλογών, κάτι που δεν θα ξεκαθαρίσει ώσπου ολοκληρωθεί η διαδικασία ελέγχου και ανακαταμέτρησης 8,1 εκατ. ψηφοδελτίων.

Οι δύο υποψήφιοι έκαναν την ανακοίνωση αυτή στην κατοικία του ειδικού απεσταλμένου του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών στην Καμπούλ κατά τη διάρκεια της επίσκεψης στη χώρα του υπουργού Εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής Τζον Κέρι.

«Μου δίνει μεγάλη ικανοποίηση το γεγονός ότι.… ο δρ. Αμπντουλά Αμπντουλά και εγώ καταλήξαμε σε μια συμφωνία και υπογράψαμε μια ανακοίνωση η οποία καθορίζει τη μελλοντική μας συνεργασία», ανέφερε ο Άσραφ Γάνι σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε.

«Για να υπογραμμίσουμε την αίσθηση της ενότητας του σκοπού μας δηλώνουμε ότι θα σχηματίσουμε μια κυβέρνηση εθνικής ενότητας για να εφαρμόσουμε αυτά που υποσχεθήκαμε κατά τη διάρκεια της [προεκλογικής] εκστρατείας».

«Αυτό που μας ενώνει είναι πολύ σημαντικότερο από αυτό που μας χώριζε κατά τη διάρκεια της εκστρατείας», συνέχισε ο Γάνι. «Η χώρα δεν αντέχει την αβεβαιότητα. Η αβεβαιότητα είναι απειλή».

Από την πλευρά του, ο Αμπντουλά ανέφερε ότι η κοινή ανακοίνωση των δύο μέχρι σήμερα αντιπάλων για τον σχηματισμό μιας κυβέρνησης εθνικής ενότητας είναι «ένα βήμα εμπρός» και «το αποτέλεσμα των προσπαθειών και των δύο ομάδων».

Δεν έχουν γίνει γνωστές οι λεπτομέρειες της συμφωνίας. Ωστόσο αποτελεί μια ένδειξη προόδου, έπειτα από εβδομάδες αντεγκλήσεων και καθυστερήσεων.

Από την πλευρά του, αναφερόμενος στη διαδικασία ελέγχου των ψηφοδελτίων η οποία βρίσκεται σε εξέλιξη, ο ΥΠΕΞ των ΗΠΑ Κέρι επισήμανε πως «ο έλεγχος δεν αφορά τη νίκη ή την ήττα, αφορά την επίτευξη ενός αξιόπιστου αποτελέσματος» στις εκλογές, κάτι το οποίο «ο λαός του Αφγανιστάν αξίζει». Ο ίδιος —που πίεσε σε αλλεπάλληλες επισκέψεις του στην Καμπούλ για τη συμφωνία— χαρακτήρισε την υπογραφή της σημαντική πρόοδο και πρόσθεσε ότι είναι «μια αφγανική λύση σε ένα αφγανικό πρόβλημα».

Αναφερόμενος στο αποτέλεσμα της συμφωνίας, ο Κέρι συνέχισε σημειώνοντας ότι «ο ένας από τους δύο αυτούς άνδρες θα γίνει πρόεδρος, αλλά και οι δυο τους θα διαδραματίσουν κρίσιμο ρόλο για το μέλλον του Αφγανιστάν ό,τι κι αν γίνει». Ο Κέρι είχε μακρά συνάντηση με τους δύο Αφγανούς πολιτικούς στην πρεσβεία των ΗΠΑ στην Καμπούλ χθες βράδυ.

Ο Κέρι είχε νωρίτερα επίσης μια συνάντηση με τον απερχόμενο πρόεδρο του Αφγανιστάν Χαμίντ Καρζάι, που κάλεσε να επιλυθεί το πρόβλημα έγκαιρα. «Οι Αφγανοί αναμένουν τα αποτελέσματα των εκλογών και θέλουν ο νέος πρόεδρος να ορκιστεί σύντομα», ανέφερε η προεδρία σε ανακοίνωση που εξέδωσε.

Ο νέος πρόεδρος αναμένεται να λάβει μέρος ση σύνοδο του NATO στην Ουαλία, στις αρχές Σεπτεμβρίου, όταν θα συζητηθεί το ζήτημα της συνέχισης της υποστήριξης στις αφγανικές αρχές μετά την αποχώρηση των μάχιμων στρατευμάτων της Συμμαχίας στα τέλη του 2014.

Η διένεξη ανάμεσα στους Γάνι και Αμπντουλά απειλούσε να προκαλέσει μια ανοιχτή σύγκρουση ανάμεσα στους Τατζίκους, που υποστηρίζουν στην πλειονότητά τους τον Αμπντουλά, και στους Παστούν, που αποτελούν τη βάση του Γάνι -όπως συνέβαινε κατά τη χειρότερη περίοδο του εμφυλίου της δεκαετίας του 1990 στο Αφγανιστάν, στο τέλος του οποίου επικράτησε το σουνιτικό εξτρεμιστικό κίνημα των Ταλιμπάν.

Πολλοί παρατηρητές φοβούνταν ότι οι Ταλιμπάν, που συνεχίζουν το αντάρτικο, θα επωφελούνταν από τη σύγκρουση των δύο πολιτικών και θα κέρδιζαν ακόμη περισσότερο έδαφος.