Την απόφαση ότι η κυβέρνηση της Ολλανδίας επέβαλε σωστά νυχτερινή απαγόρευση κυκλοφορίας, στο πλαίσιο αποτροπής διάδοσης του κορονοϊού, αποφάσισε Εφετείο της χώρας. Με αυτόν τον τρόπο ανατράπηκε η διαταγή κατώτερου δικαστηρίου.

Σε μια σαφή νίκη για την κυβέρνηση, το Εφετείο έκρινε πως νόμιμα χρησιμοποίησε εξουσίες έκτακτης ανάγκης προκειμένου να επιβάλει την απαγόρευση κυκλοφορίας, την πρώτη στην Ολλανδία μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, και πως απέδειξε επαρκώς ότι το μέτρο ήταν απαραίτητο προκειμένου να αναχαιτισθεί η πανδημία.

Δικαστήριο της Χάγης είχε κρίνει την περασμένη εβδομάδα πως η κυβέρνηση απέτυχε να καταστήσει σαφές γιατί χρειάζονταν εξουσίες έκτακτης ανάγκης σε αυτό το στάδιο της πανδημίας, παίρνοντας το μέρος ακτιβιστών κατά του λοκντάουν που είχαν προσφύγει σε αυτό.

Η απόφαση της περασμένης Παρασκευής είχε μικρές πρακτικές επιπτώσεις, καθώς η κυβέρνηση την περασμένη εβδομάδα παρέκαμψε τη διαταγή να άρει την απαγόρευση κυκλοφορίας εγκρίνοντας έναν νέο νόμο που της έδωσε μια πιο στέρεα νομική βάση.

Σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, παρέτεινε επίσης τη νυχτερινή απαγόρευση κυκλοφορίας (21:00 – 04:30) για τουλάχιστον τρεις εβδομάδες, έως τις 15 Μαρτίου, καθώς ειδικοί προειδοποίησαν για ένα επικείμενο νέο κύμα μολύνσεων.

Η απαγόρευση κυκλοφορίας οδήγησε σε πολυήμερες ταραχές από διαδηλωτές κατά του lockdown όταν τέθηκε σε ισχύ στις 23 Ιανουαρίου. Μπαρ, εστιατόρια και μη απαραίτητα καταστήματα έχουν κλείσει εδώ και μήνες.

Ο αριθμός των νέων μολύνσεων από κορονοϊό στην Ολλανδία αυξήθηκε περίπου κατά 20% την εβδομάδα έως και την περασμένη Τρίτη (23/2), σύμφωνα με τα στοιχεία, ενώ ο συνολικός αριθμός των επιβεβαιωμένων θετικών διαγνώσεων από την έναρξη της πανδημίας ξεπέρασε το ένα εκατομμύριο νωρίτερα αυτόν τον μήνα.

TAGS