Nα λάβουν μέτρα με στόχο την πρόληψη και την καταπολέμηση της απειλής του ισλαμικού εξτρεμισμού και ριζοσπαστισμού ζήτησε από τις δυνάμεις ασφαλείας η πρόεδρος του Κοσόβου, Ατιφέτε Γιαχγιάγκα, μετά την κυκλοφορία τρομακτικών σκηνών βίντεο, στις οποίες εμφανίζονται Αλβανοί του Κοσόβου να συμμετέχουν σε συγκρούσεις στη Συρία, αναφέρει δημοσίευμα της εφημερίδας Κόχα Ντιτόρε της Πρίστινας.

Η κ. Γιαχγιάγκα είχε συνάντηση με τους επικεφαλής των υπηρεσιών ασφαλείας στην Πρίστινα με αντικείμενο τις απειλές που προέρχονται από τον ισλαμικό εξτρεμισμό και ζήτησε να θέσουν ως προτεραιότητα τον κίνδυνο αυτό για την ασφάλεια του Κοσόβου και την ευρύτερη περιοχή και σε συνεργασία με τους εταίρους να εμποδίσουν το Κόσοβο να εξάγει εξτρεμιστές στον κόσμο, αναφέρεται σε ανακοίνωση του γραφείου της προέδρου του Κοσόβου.

«Δεν θα επιτραπεί να γίνει το Κόσοβο πηγή εξτρεμισμού και καταφύγιο εγκληματιών που ενθαρρύνουν το μίσος και τον τρόμο» τόνισε η κ. Γιαχγιάγκα.

Στη σύσκεψη ο υπό παραίτηση υπουργός Εσωτερικών του Κοσόβου, Μπαϊράμ Ρετζέπι ζήτησε διεθνές ένταλμα σύλληψης για τον Λαβντρίν Μουχατζέρια, ο οποίος εμφανίζεται σε βίντεο να αποκεφαλίζει ένα άτομο στη Συρία. Σύμφωνα με ΜΜΕ του Βελιγραδίου, ο Λαβντρίν Μουχατζέρια, Αλβανός του Κοσόβου από το Κάτσανικ, 24 ετών, έφυγε για να πολεμήσει στη Συρία, όπου εκεί διαπράττει φριχτά εγκλήματα, και έχει δημοσιεύσει φωτογραφίες από τη δράση του στο Facebook.

Το πιο γνωστό μέλος της εξτρεμιστικής οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος του Ιράκ και της Συρίας από το Κόσοβο τον περασμένο μήνα βρέθηκε στο επίκεντρο της προσοχής των ΜΜΕ της Πρίστινας επειδή δημοσίευσε φωτογραφία στην οποία εμφανίζεται να καίει διαβατήριο του Κοσόβου.

Σύμφωνα με δημοσιεύματα του Τύπου της Πρίστινας τα τελευταία χρόνια περισσότεροι από 200 Αλβανοί του Κοσόβου έφυγαν για τη Συρία, όπου πολεμούν στο πλευρό ακραίων ισλαμικών ομάδων.