Μεγαλώνει σταθερά η «μαύρη λίστα» των θυμάτων κορονοϊού στις ΗΠΑ. Όπως έγινε γνωστό το βράδυ της Δευτέρας (22/02), η χώρα ξεπέρασε το θλιβερό ορόσημο των 500.000 νεκρών από την Covid-19, λίγες μόλις ημέρες προτού συμπληρωθεί ένας χρόνος από τον πρώτο θάνατο λόγω του ιού, στην κομητεία Σάντα Κλάρα της Καλιφόρνιας.

Τα κρούσματα της πανδημίας ξεπερνούν τα 28.000.000 και οι άνθρωποι που έχασαν τη ζωή τους έφτασαν τους 500.054, σύμφωνα με μια καταμέτρηση του πρακτορείου Reuters, μολονότι οι θάνατοι και οι νοσηλείες έχουν πέσει στο χαμηλότερο επίπεδο, μετά τη γιορτή των Ευχαριστιών.

Περίπου το 19% των θανάτων σε όλον τον κόσμο καταγράφεται στις ΗΠΑ, ποσοστό δυσανάλογο, αφού ο πληθυσμός της χώρας αντιστοιχεί στο 4% του παγκόσμιου.

«Αυτοί οι αριθμοί είναι συγκλονιστοί», σχολίασε ο δρ. Άντονι Φάουτσι, ο κορυφαίος επιδημιολόγος των ΗΠΑ και σύμβουλος του προέδρου Τζο Μπάιντεν, μιλώντας στην τηλεοπτική εκπομπή Good Morning America του δικτύου ABC News.

«Αν το δείτε ιστορικά, τα έχουμε πάει χειρότερα από σχεδόν οποιαδήποτε άλλη χώρα και είμαστε μια ανεπτυγμένη, πλούσια χώρα», σημείωσε ακόμη σύμφωνα με το Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Μπάιντεν: Ένα λεπτό σιγής στη μνήμη των θυμάτων

Ο Δημοκρατικός κάλεσε τους Αμερικανούς να τηρήσουν ενός λεπτού σιγή για να τιμήσουν τη μνήμη των 500.000 και πλέον θυμάτων του κορονοϊού στις ΗΠΑ.

Ο Μπάιντεν, η αντιπρόεδρός του Κάμαλα Χάρις, η πρώτη κυρία Τζιλ Μπάιντεν, καθώς και ο δεύτερος κύριος Νταγκ Έμχοφ, τήρησαν ενός λεπτού στιγμή στις 18:15 (ώρα ανατολικής ακτής 01:15 ώρα Ελλάδας), στον Λευκό Οίκο.

«Καλώ όλους τους Αμερικανούς να ενωθούν μαζί μας καθώς θυμόμαστε τους πάνω από 500.000 συμπολίτες μας που χάσαμε εξαιτίας της COVID-19, να τηρήσουν ενός λεπτού σιγή κατά τη δύση του ηλίου», ανέφερε ο Μπάιντεν στην ανακοίνωσή του.

Επίσης, έδωσε εντολή οι αμερικανικές σημαίες σε ομοσπονδιακούς χώρους και στρατιωτικές εγκαταστάσεις να κυματίζουν μεσίστιες για τις επόμενες πέντε ημέρες, σύμφωνα με την εκπρόσωπο της αμερικανικής προεδρίας, την Τζεν Ψάκι.

Ο Τζο Μπάιντεν κέρδισε τον Ντόναλντ Τραμπ στις εκλογές του Νοεμβρίου, εν μέρει τουλάχιστον, διότι οι ψηφοφόροι πίστεψαν ότι θα αντιμετωπίσει με περισσότερη επάρκεια την πανδημία.

«Στη διάρκεια αυτής της πανδημίας πέθαναν περισσότεροι Αμερικανοί απ’ ό,τι στον 1ο Παγκόσμιο Πόλεμο, τον 2ο Παγκόσμιο Πόλεμο και τον Πόλεμο του Βιετνάμ μαζί», υπογράμμισε ο Μπάιντεν στο μήνυμά του.