Η ιορδανική πολεμική αεροπορία κατέρριψε ένα μη επανδρωμένο αεροσκάφος που πετούσε σε απομακρυσμένη ερημική περιοχή πάνω από την επαρχία Μαφράκ, τρία χιλιόμετρα από τα βορειο-ανατολικά σύνορα με τη Συρία, ανακοίνωσε εκπρόσωπος της κυβέρνησης.

«Αεροπορικός στόχος καταρρίφθηκε μετά τον εντοπισμό του», όταν παραβίασε τον ιορδανικό εναέριο χώρο κοντά στη βόρεια μεθοριακή πόλη Μαφράκ, δήλωσε ο εκπρόσωπος Μοχαμάντ αλ-Μομάνι.

«Έγινε παραβίαση του ιορδανικού εναερίου χώρου. Η Ιορδανία θα λάβει μέτρα μόλις αναγνωρισεί το μη επανδρωμένο αεροσκάφος. Δεν υπάρχουν τραυματίες. Οι ένοπλες δυνάμεις απέκλεισαν την περιοχή όπου καταρρίφθηκε το μη επανδρωμένο και διενεργούν έρευνα για την αναγνώρισή του», δήλωσε αξιωματούχος των υπηρεσιών ασφαλείας, προσθέτοντας ότι το μη επανδρωμένο πετούσε σε περιοχή κοντά στον προσφυγικό καταυλισμό του Ζαατάρι, τον μεγαλύτερο της χώρας, όπου φιλοξενούνται 100.000 σύροι πρόσφυγες.

Αυτόπτης μάρτυρας ανέφερε ότι «άκουσε ισχυρή έκρηξη κοντά στο Ζαατάρι», στη συνέχεια είδε «ένα άγνωστο αντικείμενο να πέφτει», χωρίς να δώσει διευκρινίσεις.

Σύμφωνα με αξιωματούχους του στρατού, το αεροσκάφος έκανε κύκλους πάνω από τη βόρεια Ιορδανία επί τουλάχιστον μια ώρα πριν εισέλθει στο εναέριο χώρο πάνω από το Ζαατάρι και πριν καταρριφθεί από αντιαεροπορικό πύραυλο που ερρίφθη από κοντινή στρατιωτική βάση.

Η Ιορδανία, που έχει υποδεχτεί τουλάχιστον 600.000 σύρους πρόσφυγες, κατηγορείται από τη Δαμασκό ότι στηρίζει τους αντάρτες που πολεμούν το καθεστώς του Μπασάρ αλ-Ασαντ τα τελευταία τουλάχιστον τρία χρόνια. Το Αμάν αρνείται κάθε εμπλοκή στη συριακή σύγκρουση.

Ωστόσο το περιστατικό αυτό είναι το τελευταίο μεταξύ της Ιορδανίας και της Συρίας που μοιράζονται σύνορα μήκους 370 χλμ., όπου τους τελευταίους μήνες σημειώθηκαν ανταλλαγές πυρών μεταξύ των ιορδανικών ενόπλων δυνάμεων και ισλαμιστών μαχητών που προσπαθούσαν να περάσουν τα συριακά σύνορα.

Οι σχέσεις μεταξύ του Αμάν και της Δαμασκού έχουν επιδεινωθεί μετά και την απέλαση του σύρου πρεσβευτή στην Ιορδανία το Μάιο.