Το χρήμα κινεί… τα πάντα φαίνεται. Ακόμη και το σύστημα δικαιοσύνης στην Ινδία. Έτσι, στην περίπτωση του μεγιστάνα Σουμπράτα Ροι, ο οποίος φυλακίστηκε πριν λίγους μήνες για ασέβεια προς το δικαστήριο μπορεί να μπαινοβγαίνει στο κελί του κάθε μέρα προκειμένου να κανονίζει συμφωνίες για την πώληση ξενοδοχείων του.

Χθες, ο επιχειρηματίας έκανε αίτηση αποφυλάκισης με εγγύηση που απορρίφθηκε, ωστόσο του επέτρεψε να παίρνει άδεια μεταξύ 10.00–18.00 με αστυνομική συνοδεία ώστε να κάνει τις απαραίτητες διαπραγματεύσεις.

Η ιστορία ξεκίνησε όταν ο Ροι δεν εμφανίστηκε ποτέ στην αίθουσα του δικαστηρίου κατά τη διάρκεια της μακροχρόνιας διαμάχης μεταξύ του ομίλου του και της επιτροπής κεφαλαιαγοράς της Ινδίας (SEBI). Τότε μάλιστα είχε γίνει και στόχος επίθεσης με μελάνι, καθώς είχε αρνηθεί να συμμορφωθεί με την εντολή να αποζημιώσει με το ποσό των 20 δισ. ρουπίες τους επενδυτές της εταιρείας του, Sahara Group.

Τα πράγματα άλλαξαν από τότε όμως, όπως και οι αποφάσεις της Δικαιοσύνης, η οποία έκανε μια παραχώρηση στην περίπτωση του. Το Ανώτατο Δικαστήριο της χώρας επέτρεψε στον δισεκατομμυριούχο να βγαίνει από το κελί του για έξι ώρες κάθε μέρα, ώστε να μπορέσει να διαπραγματευτεί την πώληση τριών ξενοδοχείων του, μεταξύ των οποίων και το Grosvenor House στο Λονδίνο.

Ο όμιλος Sahara, που δραστηριοποιείται σε πλειάδα τομέων, από χρηματοοικονομικές υπηρεσίες, μέχρι τον χώρο των μίντια, έχει εμπλακεί σε μακροχρόνια διαμάχη με την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, εξαιτίας των 4 δισ. δολαρίων που συγκέντρωσαν οι θυγατρικές του ομίλου από μετατρέψιμες ομολογίες το 2008. Η SEBI ισχυρίζεται πως η εταιρεία παρέβη κανόνες της κεφαλαιαγοράς βαφτίζοντας την έκδοση ομολόγου «private placement» ώστε να αποφύγει τον έλεγχο της ρυθμιστικής αρχής.

Ο Ροι ελπίζει ότι η πώληση των υπεράκτιων ξενοδοχείων του θα τον βοηθήσει να συγκεντρώσει το ποσό των 100 δισ. ρουπίων -κοινώς 1,7 δισ. δολάρια- που πρέπει να καταβάλει ο όμιλος Sahara στο ινδικό κράτος, ως εγγύηση για την απελευθέρωση τόσο του ιδίου, όσο και δύο εκ των διευθυντών του. Σύμφωνα με έκθεση αποτίμησης του Grosvenor House Hotel, το ξενοδοχείο αξίζει 850 εκατ. δολ., ενώ το πολυτελές Plaza και το Dreams Downtown Hotel στη Νέα Υόρκη αποτιμώνται σε 570 εκατ. και 243 εκατ. δολ. αντίστοιχα. Τα τρία ακίνητα είναι υποθηκευμένα στην Τράπεζα της Κίνας.

Παρόλα αυτά, το Ανώτατο Δικαστήριο επισήμανε πως η εσπευσμένη πώληση των ξενοδοχείων θα μπορούσε να «επηρεάσει τα συμφέροντα των καταθετών» στα επενδυτικά προϊόντα της Sahara.