Μπορεί οι ΗΠΑ να επέβαλαν κυρώσεις στην Τουρκία για την αγορά του ρωσικού αμυντικού συστήματος S-400, ωστόσο η γειτονική χώρα δεν πρόκειται να κάνει πίσω. Αυτό τόνισε το βράδυ της Πέμπτης (11/02) ο εκπρόσωπος του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Σε συνέντευξη που παραχώρησε στο κρατικό τηλεοπτικό κανάλι TRT Haber, ο Ιμπραχήμ Καλίν είπε ότι η Άγκυρα θα επιδιώξει να επιλύσει μέσω του διαλόγου τα όποια ζητήματα με τις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής, «μια χώρα σύμμαχο στο ΝΑΤΟ».

Η Ουάσινγκτον επέβαλε κυρώσεις στην Τουρκία για την αγορά των S-400 τον Δεκέμβριο. Την Τρίτη (09/02), ο υπουργός Άμυνας της Τουρκίας, Χουλουσί Ακάρ, είπε ότι η Άγκυρα θα μπορούσε να προτείνει τη μερική ενεργοποίηση του συστήματος, στις διαπραγματεύσεις της με τις ΗΠΑ.

Μιλώντας στο TRT Haber απόψε και σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο Καλίν υποστήριξε ότι η δήλωση του Ακάρ «παρανοήθηκε», χωρίς ωστόσο να δώσει περισσότερες διευκρινίσεις. Πρόσθεσε ότι διεξάγονται συνομιλίες με την Ουάσινγκτον για τις διαφωνίες των δύο πλευρών, αλλά δεν θα πρέπει να αναμένονται γρήγορες λύσεις στα προβλήματα, σε μια σειρά ζητημάτων.

«Δεν θα αποχωρήσουμε από τη Λιβύη όσο παραμένει ενεργή η στρατιωτική συμφωνία»

Οι τουρκικές δυνάμεις που σταθμεύουν στη Λιβύη θα παραμείνουν εκεί για όσο παραμένει σε ισχύ η διμερής στρατιωτική συμφωνία μεταξύ Άγκυρας και Τρίπολης και εφόσον το ζητά η λιβυκή κυβέρνηση, δήλωσε επίσης ο Καλίν.

Ο Ερντογάν είπε την Τρίτη ότι θα συζητούσε την αποχώρηση των στρατιωτών, εφόσον αποσυρθούν πρώτες οι άλλες ξένες δυνάμεις. Η Άγκυρα υποστηρίζει ότι οι δυνάμεις της παρέχουν στρατιωτική εκπαίδευση στην Κυβέρνηση Εθνικής Συμφωνίας (GNA) της βορειοαφρικανικής χώρας.

Επίσης, ο εκπρόσωπος του Τούρκου προέδρου ανέφερε ότι οι εταιρείες της χώρας του θα διαδραματίσουν ενεργό ρόλο στις προσπάθειες ανοικοδόμησης της Λιβύης και πρόσθεσε ότι η Άγκυρα θα παράσχει υποστήριξη στη νεοεκλεγείσα μεταβατική κυβέρνηση της χώρας.