Τον χαμηλότερο ημερήσιο απολογισμό της σε θανάτους από κορονοϊό τους τελευταίους δύο και πλέον μήνες κατέγραψε η Σουηδία. Οι εμβολιασμοί μεταξύ των ηλικιωμένων άρχισαν να μετριάζουν τον αντίκτυπο του δεύτερου κύματος του ιού στους οίκους ευγηρίας, ανακοίνωσε η σουηδική Αρχή Υγείας.

Η χώρα των 10.000.000 κατοίκων ανακοίνωσε 44 νέους θανάτους, με το σύνολο να ανέρχεται πλέον σε 12.370, στη χαμηλότερη ημερήσια αύξηση από τις 13 Δεκεμβρίου πέρυσι.

«Μπορούμε συνειδητά να πούμε ότι αυτού του είδους η μείωση πρέπει να οφείλεται στα εμβόλια», δήλωσε ο επικεφαλής επιδημιολόγος Άντερς Τέγκνελ, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου. Και σύμφωνα με το Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων πρόσθεσε: «Ακολουθεί επίσης ό,τι είδαμε στο Ισραήλ και σε άλλες χώρες».

Η Σουηδία έχει εμβολιάσει πάνω από το 80% των τροφίμων σε οίκους ευγηρίας με μία δόση και περίπου το ένα τρίτο με τις δύο δόσεις που χρειάζονται για τη μέγιστη προστασία. Περίπου οι μισοί από τους θανάτους λόγω Covid-19 στη χώρα αφορούν τροφίμους γηροκομείων.

Εντούτοις, η σταθερή μείωση που παρατηρήθηκε στα νέα κρούσματα φαίνεται πως σταμάτησε. Η Σουηδία κατέγραψε 4.333 νέα κρούσματα κορονοϊού σήμερα, σύμφωνα με τα στοιχεία της Αρχής Υγείας της χώρας.

Επίσης, η σκανδιναβική χώρα καταγράφει αύξηση στα κρούσματα της βρετανικής μετάλλαξης του ιού. Ένα δείγμα θετικών τεστ στο Γκέτεμποργκ έδειξε ότι το 20% έχουν μολυνθεί από το συγκεκριμένο στέλεχος, εξηγούν οι Υγειονομικές Αρχές.

Η Σουηδία ήταν μια από τις χώρες της Ευρώπης που επέλεξε έναν από τους χαλαρούς τρόπους αντιμετώπισης της πανδημίας, στρέφοντας επάνω της το ενδιαφέρον της κοινής γνώμης.