Στα βουλευτικά του καθήκοντα επιστρέφει ο Ενίς Μπερμπέρογλου, μέλος του CHP καθώς το δικαστήριο αναίρεσε ποινή φυλάκισης εναντίον του.

H επίσημη ανάγνωση της δικαστικής απόφασης έγινε όπως μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Anadolu στο τουρκικό κοινοβούλιο.

Ο Ενίς Μπερμπέρογλου εξέπεσε πέρυσι των βουλευτικών του καθηκόντων, αφού καταδικάσθηκε, το 2018, σε φυλάκιση άνω των 5 ετών για «δημοσιοποίηση κρατικών μυστικών», έχοντας παραδώσει στον Τύπο βίντεο που εξέθετε τις δραστηριότητες των τουρκικών μυστικών υπηρεσιών.

Συγκεκριμένα, κατηγορήθηκε ότι παρέδωσε στην εφημερίδα Cumhuriyet το βίντεο που δείχνει φορτηγά της MIT, των τουρκικών μυστικών υπηρεσιών, να μεταφέρουν όπλα προοριζόμενα για τις ένοπλες ανταρτικές οργανώσεις της Συρίας. Το οπτικό υλικό μαγνητοσκοπήθηκε στα τουρκοσυριακά σύνορα, όταν τουρκικές δυνάμεις σταμάτησαν τα φορτηγά για έλεγχο.

Η σύλληψή του όπως μεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, προκάλεσε κατακραυγή στην Τουρκία, με την αντιπολίτευση να κατηγορεί τον Ταγίπ Ερντογάν ότι στρέφεται κατά των βουλευτών της αντιπολίτευσης στο πλαίσιο της αυταρχικής παρεκτροπής που ακολούθησε την απόπειρα πραξικοπήματος του 2016.

Καταγγέλλοντας παραβίαση των δικαιωμάτων του, ο Ενίς Μπερμπέρογλου προσέφυγε στο Συνταγματικό Δικαστήριο, το οποίο τον δικαίωσε δύο φορές, τον Οκτώβριο και τον Ιανουάριο.

Αν η πρώτη απόφαση του Συνταγματικού Δικαστηρίου αγνοήθηκε από την δικαιοσύνη, γεγονός που προκάλεσε την οργή της αντιπολίτευσης, ποινικό δικαστήριο συμμορφώθηκε με την δεύτερη απόφαση και ζήτησε την αναστολή της ποινής του βουλευτή.

Το ποινικό δικαστήριο ζήτησε επίσης την διεξαγωγή νέας δίκης, υπό τον όρο ότι η βουλευτική ασυλία την οποία ανέκτησε ο Ενίς Μπερμπέρογλου θα αρθεί με ψηφοφορία στο κοινοβούλιο.

Ο Ενίς Μπερμπέρογλου δεν είναι ο μόνος τούρκος βουλευτής που εξέπεσε της βουλευτικής ιδιότητας τα τελευταία χρόνια.

Από το 2016, πολλές δεκάδες φιλοκούρδων βουλευτών και δημάρχων έχουν καθαιρεθεί ή συλληφθεί.