Η απώλεια της όσφρησης – ένα από τα συμπτώματα που συνδέονται με την Covid-19- μπορεί να επηρεάσει και τη σεξουαλική σου ζωή, υποστηρίζει μια νέα έρευνα που βλέπει το φως της δημοσιότητας.

Ερευνητές στις ΗΠΑ διαπίστωσαν ότι η απώλεια της όσφρησης, γνωστή ως ανοσμία, και η μειωμένη σεξουαλική διάθεση και συναισθηματική ικανοποίηση συνδέονται στην περίπτωση ενηλίκων στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Οι ειδικοί τονίζουν πως η όσφρηση παίζει έναν «μοναδικά ισχυρό ρόλο» ως σεξουαλικό κίνητρο και πως αυτά τα δύο συνδέονται στενά, σύμφωνα με τη Daily Mail.

Οι ερευνητές μελέτησαν τις περιπτώσεις ενηλίκων 65 ετών και πάνω, κάτι που σημαίνει ότι η σύνδεση θα μπορούσε να γίνεται πιο ισχυρή όσο μεγαλώνουμε και μπορεί να είναι λιγότερο έντονη όταν είμαστε νεότεροι.

Καθώς μεγαλώνουμε, οι αισθήσεις μας ατονούν. Και προηγούμενες έρευνες έχουν υποστηρίξει πως ασθενείς με διαταραχές στην όσφρηση έχουν παραπονεθεί και για διαταραχές στη σεξουαλική τους ζωή.

Για να μάθουν περισσότερα, οι ερευνητές διερεύνησαν την επίδραση της απώλειας της οσφρητικής λειτουργίας ή της αίσθησης της όσφρησης στη σεξουαλική επιθυμία και ικανοποίηση ανθρώπων μεγαλύτερης ηλικίας.

Η ερευνητική ομάδα εργάστηκε πάνω σε ένα δείγμα 2.084 ενηλίκων 65 ετών και πάνω.

Οι ειδικοί μέτρησαν την οσφρητική ευαισθησία τους και τη συχνότητα των σεξουαλικών σκέψεων και της σεξουαλικής δραστηριότητας μέσω ενός ερωτηματολογίου, καθώς και την ικανοποίηση με την πιο πρόσφατη σεξουαλική τους σχέση.

«Η μειωμένη οσφρητική λειτουργία σε ηλικιωμένους ενήλικες των ΗΠΑ συσχετίστηκε με μειωμένο σεξουαλικό κίνητρο και λιγότερη συναισθηματική ικανοποίηση με το σεξ, αλλά όχι με μειωμένη συχνότητα σεξουαλικής δραστηριότητας ή σωματικής ευχαρίστησης», λένε οι ερευνητές.